zondag 5 juli, 2020 00:29
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Foto:

Berlijn, de val van de Muur - Lezing door Dick van der Hof

  Evenement

Middelharnis – Het is dit jaar 30 jaar geleden dat op 9 november 1989 in Berlijn de Muur is gevallen. De Muur sloot het oosten af van het westen. Het verdwijnen van de Muur is het symbool van de val van het communisme. Dick van der Hof geeft op 18 maart in de bibliotheek van Middelharnis een lezing over dit onderwerp. 

Door de val van de Muur smolt Het IJzeren gordijn weg. Dat leidde tot grote veranderingen in de politieke wereld. De meeste voormalige Oostblok landen zijn inmiddels lid van de Europese Unie en ook van de NAVO. Dick van der Hof laat zien hoe het tot de bouw van de Muur is gekomen, wat de gevolgen daarvan waren en hoe het uiteindelijk tot het einde van de Muur is gekomen. Ook komen in beeld de gebeurtenissen eind 1961 in Berlijn, die, evenals de Cubacrisis hadden kunnen leiden tot een derde wereldoorlog. Die er gelukkig niet kwam op dat moment.

Onderdrukking en bevrijding
In de beelden staat zoveel mogelijk de mens centraal: zij die aan de onderdrukking van het communisme wilden ontkomen, zij die de muur hebben gebouwd en zij die toegewerkt hebben naar het einde. Je krijgt te zien hoe zij het proces van onderdrukking en bevrijding hebben ondergaan: politici en de ‘gewone’ mens. Ook wordt aan de hand van vergelijkende foto’s stilgestaan bij de ontwikkelingen in Berlijn na de val van de Muur.

De lezing op woensdag 18 maart begint om 20.00 uur in de bibliotheek van Middelharnis. Toegang kost 5 euro.  Leden van de bibliotheek betalen en gereduceerd tarief van 3 euro.

Meer berichten