dinsdag 22 september, 2020 10:38
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee

Wereldlichtjesdag in Zierikzee

  Evenement

Elke tweede zondag van December wordt er tijdens wereldlichtjesdag stil gestaan bij kinderen die zijn overleden. Op wereldlichtjesdag steken mensen om 19.00 over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind, voor altijd in je hart en gedachten! Door kaarsjes aan te steken wordt de wereld letterlijk wat lichter voor mensen die hun kind hebben verloren en weten zij dat ze niet alleen zijn met hun verdriet.

Afgelopen jaren weten steeds meer mensen over wereldlichtjesdag. In veel landen worden er activiteiten georganiseerd om stil te staan bij deze bijzondere dag. In Zierikzee organiseert Anne van Mil namens Stichting Enna en Willy Schouls een bijeenkomst in de Thomaskerk. Vanaf 18.15 uur kunnen ouders terecht om hun overleden kind te herdenken en te luisteren naar muziek en zang van Dik de Koning en Esther van Schee.

We spraken met Anne, zij organiseert al vijf jaar de Wereldlichtjesdag in Zierikzee en weet persoonlijk hoe het is om als ouder een kind te verliezen. In 1998 verloor ze haar zoontje Jessie aan leukemie en voelde zich in de tijd na zijn dood erg eenzaam: "De wereld draait door, om het heel cru te zeggen. Als ouder blijf je een hele poos met je verdriet zitten en je kan je dan best alleen voelen. Tijdens Wereldlichtjesdag willen we ouders laten weten dat ze niet alleen zijn met hun verdriet."

Elke ouder verwerkt op hun eigen manier het overlijden van hun kind. Niet iedere ouder heeft behoefte om bij elkaar te komen op Wereldlichtjesdag. "Elke ouder is welkom, of je kind nu in de moederschoot is overleden of pas op latere leeftijd. Als moeder of vader je kind verliezen is het ergste wat je kan overkomen," vertelt Anne, "Het maakt niet uit of je kindje nog niet was geboren of als volwassen man of vrouw is heengegaan en het maakt ook niet uit hoe je kind is overleden."

Anne vergelijkt het kwijt raken van haar zoontje met een amputatie: "Je raakt een deel van jezelf kwijt, een deel van je droom, van je toekomst. Heel veel ouders delen hun leven op in twee delen, de tijd voor het overlijden van je kind en de tijd daarna. De dood van je kind verandert je als mens. Ik ben veel bewuster gaan leven en ben minder oppervlakkig geworden. Af en toe erger ik mij aan prietpraat, mensen die zich druk maken om niets. Er zijn ergere dingen in het leven."
"De Wereldlichtjesdag is voor ouders die een moment willen om stil te staan bij hun overleden kindje. Het is iets dat voor je voor jezelf doet. Om je eigen kindje te herdenken. Ik vind het heel erg belangrijk om onze kinderen op deze dag extra in het licht te brengen."

Op 8 december wordt er in de Thomaskerk (Sint Domusstraat, 4301 CV Zierikzee) in Zierikzee wereldlichtjesdag gevierd. Inloop vanaf 18.15. Voor alle ouders die afscheid hebben moeten nemen van een kind:
weet dat je niet de enige met dit gemis bent!

Meer berichten