Afbeelding
Foto: maljaars fotografie

Een goede start op de basisschool dankzij nauwe samenwerking tussen opvang en onderwijs

Educatie

Kibeo Hondsgalgweg en OBS de Inktvis in Dirksland zijn samen op weg naar een Integraal Kindcentrum (IKC). Bij een IKC zijn onderwijs en opvang onder één dak gevestigd en er is een doorgaande leerlijn voor de kinderen. Dat is handig voor ouders en vertrouwd voor het kind!

Op de peutergroep van Kibeo bereiden we je kindje spelenderwijs  voor op de basisschool. Met  leuke en leerzame activiteiten van Peuterstart krijgt je peuter de kans nieuwe ervaringen op te doen. Door de goede samenwerking tussen Kibeo en OBS de Inktvis sluiten de thema’s van de peutergroep goed aan op de programma’s van de kleuterklas. 

Je peuter leert ieder thema nieuwe woordjes en vaardigheden. Op een speelse manier is er aandacht voor taal en de sociale, lichamelijke en creatieve ontwikkeling van je kind.

Gezamenlijke activiteiten
“We stemmen de activiteiten en thema’s van de peutergroep en de kleuterklas zo veel mogelijk op elkaar af. Ook brengen we maandelijks gezamenlijk een nieuwsbrief uit met informatie over de school, de peutergroep en de buitenschoolse opvang, ”geeft Albert Tönissen, directeur OBS de Inktvis aan.

Goede overdracht
Marissa Meijer, vestigingsmanager Kibeo Hondsgalgweg: “In de kleuterklas zien de juffen verschil in de ontwikkeling van kinderen die wel of niet naar de peuteropvang zijn gegaan. De peuters leren bijvoorbeeld in een kring zitten en doen opdrachtjes die verder worden uitgebouwd in de kleuterklas.” De kleuterjuffen zijn bekend voor de kinderen uit de peutergroep. Daardoor wordt de overstap naar de basisschool kleiner. Albert: “We zorgen voor een goede overdracht van de peutergroep naar de kleuterklas. Bijvoorbeeld door een gesprek tussen de intern begeleider van de school en de ouders van de peuter.” Samen zorgen we een goede start in het basisonderwijs.

Wil je meer informatie?

Kijk op deinktvis.nl of kibeo.nl of kom eens langs voor een rondleiding. We maken graag kennis met je!


Jeugdarts bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond

Sandra Voorend is jeugdarts bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond. Daar volgt en bespreekt zij de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 18 jaar op locaties in Oude-Tonge, Dirksland en Ooltgensplaat. Sandra vertelt over haar ervaringen met de peuteropvang.

“Peuters ontwikkelen zich op de peuteropvang op diverse gebieden. Ze leren er bijvoorbeeld met andere kinderen spelen en naar elkaar luisteren in de kring. De peuters maken ook kennis met kleine opdrachtjes, puzzeltjes of werkjes, wat concentratie vergt. Bij de peuteropvang kan daar soms net  wat meer uitdaging in zitten dan thuis.”

“Een van de grootste ontwikkelsprongen zie ik terug in de spraak- en taalontwikkeling. Kinderen leren van leeftijdsgenootjes op een andere manier dan van volwassenen. Ook moeten ze meer moeite doen om zich verstaanbaar en duidelijk te maken. Ouders begrijpen hun kind vaak wel, maar in een andere omgeving kost dat meer moeite.”

“Doordat de pedagogisch medewerkers op een voorschool en de medewerkers van de jeugdgezondheidzorg de ontwikkeling van een kind gezamenlijk in kaart brengen, krijgen ze een goed beeld van de ontwikkeling van een kind, ook als het allemaal niet vanzelfsprekend gaat. Door goed overleg tussen de ouders, de jeugdgezondheidszorg en de peuteropvang kan er dan vooraf bedacht worden wat er nodig om een goede start te maken op de basisschool. We kunnen hierdoor een negatieve ervaring in de kleuterklas voorkomen.”

Kibeo
Kibeo
Afbeelding
Kibeo
Sandra Voorend jeugdarts bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond
Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk