Afbeelding

Nieuwe tentoonstelling Oeroceaan Historyland

Cultuur

Hellevoetsluis – Historisch themapark Historyland heeft een nieuwe spectaculaire tentoonstelling over het zeeleven van 8 miljoen jaar geleden. In deze tentoonstelling zijn bijzondere blikvangers te zien zoals; de grootste haai die ooit geleefd heeft, een zeldzame grote tand van een enorme potvis en een indrukwekkende animatiefilm op een groot scherm.

De tentoonstelling ‘De Oeroceaan’ neemt jong en oud mee terug in de tijd. Over een periode waarin potvissen en reuzenhaaien van achttien meter lang de dienst uitmaakten. Ervaar hoe paleontologen fossielen uit de zeebodem dreggen, uitprepareren, bestuderen, een naam geven en reconstrueren. Als het ware weer tot leven wekken.

Megalodon

In deze tentoonstelling zijn bijzondere blikvangers te zien, zoals de Megalodon, de grootste haai die ooit geleefd heeft. Een model op ware grootte laat de vlijmscherpe tanden zien. Deze reuzenhaai maakte de wereldzeeën onveilig en jaagde daarbij o.a. op baleinwalvissen, zoals de De Vos-vinvis, Nehalaennia devossi, waarvan veelvuldig resten zijn opgevist van de bodem van de Westerschelde. In de nieuwe tentoonstelling een samengesteld skelet van zo’n primitieve vinvis, van originele versteende skeletdelen, ongeveer acht miljoen jaren oud. Nehalaennia was een van de eerste vinvissen ter wereld en een voorvader van de bultrug en de blauwe vinvis die nu nog leven. Dit zeven meter lange skelet is uniek in de wereld en is samengesteld uit diverse vondsten die opgevist zijn uit de Westerschelde. Deze vinvis is vernoemd naar Nehalaennia, een inheemse godin van de zee en beschermheilige van vissers, en naar John de Vos, een bekende Nederlandse paleontoloog.

Reuzenpotvis

Een van de zeldzaamste vondsten van paleontologische expedities op de Westerschelde is wel een originele bijna 40 cm grote tand van een enorme potvis, Livyatan melveilli. Deze originele tand, is samen met een replica schedel van deze koning van de zee, te zien in Historyland. Deze potvis bezat de grootste bek ooit. Veel groter en sterker dan een T. rex. Deze potvis kon, in tegenstelling tot een T. rex, met gemak een personenauto doorbijten.

Unieke animatie op groot scherm

Naast deze blikvangers is er veel meer te zien: haaientanden van Nederlandse vindplaatsen, modellen van verschillende diersoorten en is er speciaal voor Historyland een animatiefilm van deze dieren uit die oeroceaan van acht miljoen jaar geleden gemakt. En dat allemaal gebaseerd op de fossielen die de Westerschelde heeft prijsgegeven. In deze animatiefilm die doorlopend getoond wordt, komen deze uitgestorven dieren weer tot leven. Bezoekje plannen? Kijk op www.historyland.nl

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk