Afbeelding
Foto: Stichting Dichter des Vaderlands

Nederland heeft nieuwe Dichter des Vaderlands

Cultuur

Op 21 januari heeft Lieke Marsman de titel Dichter des Vaderlands overgenomen van Tsead Bruinja. De komende twee jaar zal zij het prestigieuze ambt bekleden.

Lieke Marsman werd uitverkoren door een comité van dichters en poëziekenners, dat haar prijst om haar eigen toon, poëtische kracht en aansprekende strijdvaardigheid. In haar werk gaan het persoonlijke en politieke hand in hand. Marsman weet altijd haar vinger op de zere plek in de samenleving te leggen.

Ziekte

Die rol neemt ze zich ook voor in het maatschappelijk debat te gaan spelen, vertelt ze in een interview met NRC. Dat verlangen is mede ingegeven door haar ziekte: “Het is een tijd van ziekte, en alle zieke en zwakke mensen zijn het afgelopen jaar nagenoeg afgeschreven, als ‘dor hout’. Als ik als Dichter des Vaderlands een rol kan spelen in het maatschappelijke debat, dan zal ik de stem zijn van het dorre hout.” Direct na haar schrijfresidentie voor Tilt Festival in Tilburg werd bij Marsman in 2018 kraakbeenkanker geconstateerd. Over het ziekteproces, de operatie en de eerste periode daarna schreef ze in dat jaar De volgende scan duurt vijf minuten, essay, pamflet en poëzie ineen. Ze is dan nog voorzichtig en hoopvol, maar de kanker keert terug.

Uitgebracht werk

Lieke Marsman (1990) schrijft al meer dan vijftien jaar poëzie. In 2010 debuteerde ze met Wat ik mijzelf graag voorhoud, bekroond met drie debuutprijzen: de C. Buddingh’-prijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de Liegend Konijn Debuutprijs. Drie jaar later verscheen De eerste letter en in 2017 volgde de roman Het tegenovergestelde van een mens, waarin ze proza met poëzie en essayistiek vervlecht in een stilistische zoektocht over klimaatverandering.

Baken van hoop en troost

Een crisis vraagt niet alleen om strenge maatregelen, maar ook om troostrijke taal. Om de woorden van de nieuwe dichter kracht bij te zetten wordt een dichtregel via een gigantische banier op de hoge Interpolis-toren midden in het centrum Tilburg geplaatst. Op vrijdag 22 januari zakte de dichtregel langs het gebouw zodat iedereen in Tilburg en de rest van Nederland via (sociale) media de poëtische woorden van de nieuwe Dichter des Vaderlands tot zich kan nemen. Dit ‘Baken van hoop en troost’ zal tot en met de Boekenweek in maart 2021 blijven hangen aan de gevel van de Tilburgse verzekeraar.

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk