radiozender in het rampgebied, Zierikzee (1953)
radiozender in het rampgebied, Zierikzee (1953) Foto: Kees Molkenboer / Nederlands Fotomuseum

Watersnoodmuseum volop in ontwikkeling

Cultuur

Ouwerkerk – Het Watersnoodmuseum is druk bezig met nieuwe projecten om het museum te blijven vernieuwen. Zo wordt er gewerkt aan het Paviljoen Waterbouwers, een nieuwe oral-historyruimte en een vast tentoonstellingsonderdeel over de communicatie tijdens en na de ramp. Het museum is dagelijks bezig om bezoekers op een veilige manier te kunnen ontvangen. Ook bij de nieuwe ontwikkelingen worden de corona-maatregelen meegenomen in de plannen. 

Paviljoen Waterbouwers

Het Watersnoodmuseum wil de aandacht vestigen op Nederlandse waterbouwers uit het verleden en heden,
zoals Cornelus Vermuyden, Johannis de Rijke en Johan van Veen. Het gaat om waterbouwers van waterbouwkundige toepassingen die tot op heden relevant zijn op het gebied van waterveiligheid, en bijdragen aan de wereldwijde reputatie van de Nederlandse waterbouwkunde.

Het project ‘Waterbouwers’ is onlangs van start gegaan en zal vanaf komend jaar tot 2023 uitgevoerd worden in het derde caisson, passend in de thematiek van dit caisson ‘de wederopbouw’. De ruimte vanaf de voormalige koffiehoek wordt omgebouwd tot ‘Waterpaviljoen’. Een plek met volle aandacht voor de waterbouwers door de eeuwen heen, waar het DNA van Nederland als waterland blijft stromen.

Oral history

Het Watersnoodmuseum heeft meer dan 350 oorspronkelijke ooggetuigenverhalen van de watersnoodramp
opgenomen, waarvan een deel te zien is op de Oral History zuilen in het museum. Ook zijn er 100 korte filmpjes gemaakt onder de noemer ‘Verhalen over Water’. Deze aangrijpende verhalen en emoties van mensen raken de kern van het museum.

Het museum is een project gestart om een aparte zaal in te richten met professionele apparatuur waarop de filmpjes te zien zullen zijn. Vanuit het Kickstartcultuurfonds is een bijdrage verkregen van €49.000 voor deze nieuwe oral history-ruimte die ‘coronaproof’ wordt ingericht. 

De vrijkomende ruimte in het eerste caisson zal benut worden voor een betere routing van bezoekers en voor een fotografiewand ten behoeve van het project ‘Namen krijgen een gezicht’.

Werkplaats Weltevreden

Onlangs is het museum een zoekactie naar oude spullen gestart ten behoeve van het nieuwe tentoonstellingsonderdeel ‘Communicatie tijdens en na de ramp’. Onderdeel van dit project is een reconstructie van de werkplaats Weltevreden waar Peter Hossfeld een noodzender maakte. Met deze zender kon er voor het eerst na de ramp vanaf Schouwen-Duiveland contact worden gelegd met de buitenwereld. De zoekactie heeft nu al veel bijzondere objecten opgeleverd. 

Het museum is nog op zoek naar een aantal specifieke onderdelen, zoals een metalen hanglamp, een grote witte bureaulamp, planksteunen en snoeren uit de vijftiger jaren. Meer informatie over de zoektocht is te vinden op de website van het museum:
watersnoodmuseum.nl/nieuws.

Winactie kunstwerk

Verschillende vrijwilligers van het Watersnoodmuseum zijn creatief aan de slag gegaan om kunstwerken te maken. Het Schilderij ‘Zeelandbrug’ ter waarde van €150 is gemaakt door vrijwilliger Co de Jonge. Door een lootje van €5 te kopen maakt u kans op dit unieke werk. 

De volledige opbrengst komt ten goede aan het Watersnoodmuseum. De prijs wordt verloot als het vooraf vastgestelde aantal deelnemers van de actie is bereikt. Dus wees er snel bij. U kunt mee doen met deze winactie via de website van het museum:
watersnoodmuseum.nl/webshop.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk