Het Mauritshuis is vanaf vandaag niet alleen fysiek te bezoeken, maar ook in een nieuwe virtuele maar levensechte omgeving.
Het Mauritshuis is vanaf vandaag niet alleen fysiek te bezoeken, maar ook in een nieuwe virtuele maar levensechte omgeving.

Mauritshuis eerste gigapixel-museum ter wereld

Cultuur

Den Haag – Het Mauritshuis is vanaf vandaag niet alleen fysiek te bezoeken, maar ook in een nieuwe virtuele maar levensechte omgeving. Het museum heeft de primeur om geheel in gigapixel-formaat* te zijn gedigitaliseerd, als eerste ter wereld. Maar liefst 36 meesterwerken, waaronder alle Vermeers, vier Rembrandts, drie Jan Steens, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter, zijn tot in het allerkleinste detail te bewonderen.

Second Canvas

De Second Canvas-tour op gigapixel-formaat maakt het Mauritshuis voor iedereen over de hele wereld toegankelijk. Dwaal door de zalen van het oude stadspaleis en ontdek het museum tot in de kleinste details. Laat je meenemen door de schilderijen en ontdek details die je nooit eerder zag. Het Mauritshuis is constant op zoek naar manieren om de verhalen over de collectie digitaal te ontsluiten. Deze virtuele tour is hierop een waardevolle aanvulling. Niet alleen voor de bezoeker die vanuit huis het museum wil ontdekken, maar ook als startpunt voor onder meer digitale rondleidingen en educatieve activiteiten.

Gigapixel-formaat

Schilderijen op gigapixel-formaat zijn niet nieuw. Maar een geheel museum gedigitaliseerd in gigapixel-formaat is uniek in de wereld. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 zijn de beelden van het museum en zijn schilderijen met 360-graden camera’s gemaakt. Om de hoogstaande en haarscherpe beelden te vormen heeft Madpixel talloze kleine beelden geschoten. Elke centimeter, plint en wandbespanning van de zalen is in beeld gebracht door een digitaliseringsrobot, de Madpixel ROB. Die robot koos de resolutie die nodig was voor elk kunstwerk. Hoe groter het schilderij, hoe groter de resolutie moest zijn om de beste ‘zoomervaring’ op millimeterniveau te krijgen. Het resultaat van die 360 graden-fotografie in gigapixel-formaat is dat online bezoekers de collectie van het Mauritshuis in extreem hoge resolutie kunnen bekijken.

Infraroodbeelden

Bij een aantal kunstwerken is het daarnaast mogelijk om tussen het normale beeld en infraroodbeelden*** te schakelen. Hiermee kan de bezoeker wisselen tussen de verschillende opnames en zo ontdekken welke aanpassingen de schilder tijdens het schilderproces deed. In de ondertekening van Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva (c.1615) van Rubens en Brueghel zijn bijvoorbeeld twee honden te zien die uiteindelijk een andere plek kregen. Bezoekers kunnen het virtuele museum vinden op de website van het Mauritshuis of via de Second Canvas-app van het Mauritshuis.

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk