Afbeelding

Open Monumentendag op 12 september

Cultuur

Het Platte van Schouwen in de spotlight

Zierikzee - Open Monumentendag is een jaarlijks terugkerend evenement dat landelijk georganiseerd wordt. Gemeente Schouwen-Duiveland en de organisatiegroep vanuit Erfgoed Schouwen-Duiveland hebben ervoor gekozen om de Open Monumentendag op 12 september dit jaar gewoon door te laten gaan. 

Het aantal openstellingen is iets minder dan gewoonlijk. Normaal gesproken zijn het er zo’n 70, dit jaar zullen dat er ongeveer 50 zijn. Houd er wel rekening mee dat sommige locaties beperkt toegankelijk zijn of dat er andere restricties gelden. Zo zijn er twee bunkers die opengesteld worden. Het kan natuurlijk zijn dat het daar erg druk wordt. 

Platte van Schouwen

De afgelopen jaren werd steeds een plaats of een gebied extra in de aandacht gezet; na Brouwershaven, Burgh-Haamstede, Duiveland en Zierikzee is het nu de beurt aan het gebied Platte van Schouwen. Dit gebied bevindt zich tussen Zierikzee, Serooskerke, Scharendijke en Zonnemaire. Zoals de naam al zegt, het is er nogal plat. Er zijn ook niet veel deelnemende monumenten, dus heeft de organisatie besloten de aandacht vooral te richten op twee wandelingen en een fietstocht.

Travaljes en streekdracht

De wandelingen zijn bij Scharendijke en bij Serooskerke, de fietstocht doet een ronde door het gehele gebied en de beschrijving is op te halen bij 6 horeca ondernemers in het Platte van Schouwen. Daarin vind je meer informatie over speciale cultuurhistorische plekken onderweg. Verder zijn er een beperkt aantal activiteiten zoals het beslaan van paarden in de travaljes, een presentatie van Streekdrachtvereniging de Arke en enkele orgelconcerten. 

Zin om er op uit te gaan en meer weten over het programma? Haal dan het programmaboekje bij een van de deelnemende locaties (waaronder de 7 musea op Schouwen-Duiveland) of bij de VVV kantoren in Renesse en Zierikzee. Ook kun je kijken op www.erfgoedschouwenduiveland.nl  

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk