zondag 20 september, 2020 12:47
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee

Open Monumentendag op 12 september

  Cultuur

Het Platte van Schouwen in de spotlight

Zierikzee - Open Monumentendag is een jaarlijks terugkerend evenement dat landelijk georganiseerd wordt. Gemeente Schouwen-Duiveland en de organisatiegroep vanuit Erfgoed Schouwen-Duiveland hebben ervoor gekozen om de Open Monumentendag op 12 september dit jaar gewoon door te laten gaan. 

Het aantal openstellingen is iets minder dan gewoonlijk. Normaal gesproken zijn het er zo’n 70, dit jaar zullen dat er ongeveer 50 zijn. Houd er wel rekening mee dat sommige locaties beperkt toegankelijk zijn of dat er andere restricties gelden. Zo zijn er twee bunkers die opengesteld worden. Het kan natuurlijk zijn dat het daar erg druk wordt. 

Platte van Schouwen

De afgelopen jaren werd steeds een plaats of een gebied extra in de aandacht gezet; na Brouwershaven, Burgh-Haamstede, Duiveland en Zierikzee is het nu de beurt aan het gebied Platte van Schouwen. Dit gebied bevindt zich tussen Zierikzee, Serooskerke, Scharendijke en Zonnemaire. Zoals de naam al zegt, het is er nogal plat. Er zijn ook niet veel deelnemende monumenten, dus heeft de organisatie besloten de aandacht vooral te richten op twee wandelingen en een fietstocht.

Travaljes en streekdracht

De wandelingen zijn bij Scharendijke en bij Serooskerke, de fietstocht doet een ronde door het gehele gebied en de beschrijving is op te halen bij 6 horeca ondernemers in het Platte van Schouwen. Daarin vind je meer informatie over speciale cultuurhistorische plekken onderweg. Verder zijn er een beperkt aantal activiteiten zoals het beslaan van paarden in de travaljes, een presentatie van Streekdrachtvereniging de Arke en enkele orgelconcerten. 

Zin om er op uit te gaan en meer weten over het programma? Haal dan het programmaboekje bij een van de deelnemende locaties (waaronder de 7 musea op Schouwen-Duiveland) of bij de VVV kantoren in Renesse en Zierikzee. Ook kun je kijken op www.erfgoedschouwenduiveland.nl  

Meer berichten