zondag 20 september, 2020 14:10
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Foto: Concertgebouw

Aangepaste programmering Concertgebouw

  Cultuur

Amsterdam - Het Concertgebouw heeft een aangepaste programmering van het najaar gepresenteerd. Er zullen van september tot en met december ruim 200 concerten plaatsvinden vanuit de Eigen Programmering van Het Concertgebouw en de concertorganisatoren zoals NTR ZaterdagMatinee, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Het Concertgebouw heropende op 1 juli na een sluiting van drie maanden. De Grote Zaal, normaal goed voor 1976 bezoekers, biedt nu plaats aan maximaal 350 bezoekers per concert. Mede daarom is ervoor gekozen om elke avond twee kortere concerten zonder pauze te organiseren, met aanvangstijden van bijvoorbeeld 19.00 en 21.15 uur. De zaal is sfeervol ingericht met tafeltjes en het publiek mag een drankje mee de zaal in nemen. Ook is er extra beenruimte, omdat de helft van de rijen stoelen is verwijderd.

Toporkesten en -sterren

Dankzij de steun van het Concertgebouwfonds is het mogelijk gemaakt dat de serie Wereldberoemde Symfonieorkesten doorgang vindt met onder andere het Mahler Chamber Orchestra onder leiding van Sir Simon Rattle, en München Philharmoniker met Valery Gergiev. Ook sterren als Isabelle Faust en Yuja Wang komen dit najaar naar Het Concertgebouw.

Kamermuziek en Beethoven

Daarnaast zijn meerdere concerten uit de Kleine Zaal naar de Grote Zaal verplaatst. Zo brengen het Hagen Quartett, Frank Peter Zimmermann en Quartuor Ebène hun programma’s in het kader van Beethoven 2020 in de Grote Zaal ten gehore. Het orkestprogramma van het Beethovenfestival vindt ook doorgang. Zodoende zullen van 7 tot en met 12 november alle symfonieën van Beethoven, inclusief de Negende, in Het Concertgebouw klinken.

Het Zondagochtend Concert

Dit jaar moeten de liefhebbers van de populaire Zondagochtendserie extra vroeg uit de veren. Het Zondagochtend Concert, georganiseerd in samenwerking met AVROTROS, begint dit jaar namelijk om elke zondag om 10.30 uur. Om logistieke redenen vindt bij uitzondering het concert waarin het jubileum van het Storioni Trio wordt gevierd plaats op zaterdagmiddag. Anita Crowe, dit jaar tien jaar programmeur van de populaire serie: "Het Zondagochtend Concert is elk jaar een feest om te programmeren. We zijn erg bij dat veel orkesten en musici creatieve oplossingen hebben bedacht om toch te komen spelen, ondanks de coronamaatregelen. Ik ben ervan overtuigd dat we met dit programma de geliefde muziek aan ons trouwe publiek kunnen bieden, thuis én op de radio."

Meer berichten