zaterdag 11 juli, 2020 12:29
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
NLD - Goes. Optreden van Charades in Podium 't Beest met Gerben Kieviet (zang/gitaar), Frank Mastenbroek (bas) en Rick Kouwenberg (drums). Foto: Studiomamma/Marije van den Oever.
NLD - Goes. Optreden van Charades in Podium 't Beest met Gerben Kieviet (zang/gitaar), Frank Mastenbroek (bas) en Rick Kouwenberg (drums). Foto: Studiomamma/Marije van den Oever. (Foto: Marije van den Oever)

Charades via livestream in je woonkamer

  Cultuur

Is het optreden via Livestream de oplossing voor thuiszittende muzikanten?

Middelharnis - Je ziet het steeds vaker. Grote artiesten die tickets verkopen voor een livestream om zo toch op te kunnen treden. Maar hoe kijken lokale artiesten daar tegenaan? We vroegen het aan de Flakkeese band Charades.

“Het zijn vaak de studio’s die het initiatief nemen voor de livestream,” zegt Frank Mastenbroek. Hij is gitarist binnen de band. “Hun werk ligt natuurlijk stil en op deze manier kunnen ze toch nog iets doen. Maar veel kleinere bands maken al snel de fout om te vaak live te gaan.”

Livestream saai?

Bandlid Gerben Kieviet is het met hem eens. “Als je toert heb je elke keer een andere locatie, met waarschijnlijk een ander publiek en dus ook een andere sfeer. Maar met een livestream heb je eigenlijk altijd hetzelfde publiek. Een livestream kan daardoor voor de kijkers al snel saai worden als het steeds hetzelfde is,” legt hij uit. “Een concert via livestream is tof, maar niet te vaak. Muzikanten kunnen deze tijd volgens mij beter gebruiken om nieuw materiaal te schrijven. En goed oefenen, natuurlijk!”

Eerste keer

Op 3 april hield Charades de eerste livestream. “Dat was nog redelijk aan het begin van de lock down. Ik denk niet dat er al veel livestream concerten werden gedaan,” zegt Frank. “We deden het vanuit de Fuzztone Studio in Middelburg. We hadden dus heel goed geluid, maar door de livestream weet je dat er mensen meekijken en heb je dus ook de spanning van het spelen voor publiek. Dat voelt best raar.” “Maar het was wel heel tof,” vult Gerben aan. “We kregen ook aanvragen binnen via de chat. Iemand vroeg bijvoorbeeld of we een bepaald nummer konden spelen. Prima, doen we. Het ging faliekant fout, maar dat is niet erg. Dat maakt het echt en dat soort interactie is gewoon heel erg leuk. Dat zie je bij liveoptredens dan weer niet per se.”

Tweede livestream

Eerder zeiden de mannen dat je niet te vaak live moet gaan, toch starten ze op 11 juli een tweede online concert. “We bedoelen natuurlijk dat je niet meerdere keren per week online dezelfde show moet geven,” maakt Frank duidelijk. “Hier zitten toch weer drie maanden tussen. En, heel belangrijk, de nummers die we gaan spelen zijn hartstikke nieuw.” De mannen gaan namelijk in september naar België om hun nieuwe album op te nemen. “We gaan de livestream van 11 juli gebruiken om ons nieuwe materiaal te testen,” verklapt Frank. “En daar komt dan bij dat we ook meteen voor onszelf een deadline hebben om het goed te laten klinken.”

Speciaal

Ondanks de spanning van de nieuwe nummers zitten de muzikanten eraan te denken om het geen standaard livestream te laten zijn. “We hoorden dat Eefje de Visser haar livestreamconcert liet uitzenden in een bioscoop. Dat is toch wel heel gaaf,” zegt Frank enthousiast. “Mensen mogen weer naar de bioscoop, dus er zijn opties die we kunnen bekijken. In een bioscoop heb je het harde geluid van een concert, de artiest zo goed als op ware grootte en zo is het dus allemaal net echt. Alsof je toch bij een poppodium bent voor een live optreden. We hebben gelukkig nog even om het allemaal uit te zoeken.”

Meer informatie

De tweede livestream met de fonkelnieuwe muziek van Charades vindt plaats op zaterdag 11 juli. Voor alle details kun je de Facebookpagina van de band in de gaten houden. “We hebben nog niet alles rond, dus we houden via Facebook iedereen op de hoogte.”

Tekst: Sam Fish

Meer berichten