woensdag 1 april, 2020 09:10
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Afbeelding boek 'Het hart wordt niet dement'
Afbeelding boek 'Het hart wordt niet dement' (Foto: Bibliotheek Zuid–Hollandse Delta)

Nieuws uit de Bibliotheek

  Cultuur

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

Spreekuur Ketenzorg Dementie
De Geheugenbibliotheek is een speciale boekencollectie in de bibliotheek in Middelharnis, Ouddorp en Oude Tonge over dementie. Niet alleen voor mensen die lijden aan (beginnende) dementie, maar ook voor familie, professionals en andere belangstellenden. Elke eerste dinsdag van de maand van 14.00-15.00 uur wordt in vestiging Middelharnis tevens een spreekuur verzorgd door casemanagers van de Ketenzorgdementie waar u terecht kunt met allerlei vragen.
Elke maand zet de bibliotheek een boek van de Geheugenbibliotheek in de spotlight. Deze maand is dat Het hart wordt niet dement van Huub Buijssen. Huub Buijssen, al vele jaren een autoriteit op het gebied van dementie, legt in dit boek uit hoe de persoon met dementie ermee worstelt dat hij de grip op zijn leven steeds meer verliest. Tegelijkertijd laat hij zien dat tijdens het dementeringsproces niet alles verloren gaat maar dat belangrijke menselijke eigenschappen, zoals gevoelens en verlangens, behouden blijven. Ruime aandacht is er in het boek ook voor de worstelingen, gevoelens en behoeftes van de naasten van mensen met dementie. Het boek geeft op een betrokken wijze aan hoe je kunt helpen zonder jezelf te verliezen.

Dit boek en nog veel meer titels over dementie kunt je lenen in de bibliotheek. Ook als je geen lid bent. Voor meer informatie: www.bzhd.nl

Voor al uw vragen
Bij dit spreekuur kun je bij de Casemanagers dementie terecht met al je vragen op het gebied van dementie/ziekte van Alzheimer. Het spreekuur is onderdeel van de Geheugenbibliotheek; een collectie boeken en hulpmiddelen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers (en andere belangstellenden)

Spreekuur dementie l  w oensdag 3 maart | tijd 14.00 uur | Toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis 

Vakantiecursus Spaans
Zou jij tijdens je vakantie meer willen kunnen zeggen dan alleen Hola en Adios in het Spaans? Met deze vakantiecursus Spaans leer je de eerste beginselen van deze taal en kun jij je straks prima redden tijdens je vakantie in een Spaanstalig land. Adios!

Vakantiecursus Spaans l donderdag 5 maart  |  Tijd: 11.00 - 12.30 uur  | duur 10 lessen |  Locatie: bibliotheek Middelharnis l  Tijd: 11.00 - 12.30 uur l  Duur: 10 lessen l  Prijs: € 120,-  l  Voordeel bibliotheekleden: 5 %   | Bibliotheek Middelharnis

Boekentip
Wist je dat je in de Bibliotheek ook boeken kunt vinden boordevol tips over hoe je jouw huis simpel, makkelijk en snel kunt poetsen? Ideaal als het weer eindelijk lente wordt! Het boek Antwoord op al uw huishoudvragen van Zamarra Kok is, naast andere boeken over dit onderwerp, te leen bij de Bibliotheek.

Docent: Yamile Lara

Naar de film in bibliotheek Ouddorp
Het boek of de film. Welke vind jij beter? Reserveer een exemplaar van het boek, bekijk de film en oordeel zelf. Woensdagavond 4 maart wordt in Bibliotheek Ouddorp de film naar het boek “Het schaakmeisje” van Tim Crothers vertoond: Phiona Mutesi is een jonge, analfabete vrouw die opgroeide in Oeganda. Ze was voorbestemd tot het leven dat haar dorpsgenoten leefden: in armoede. Tot ze een schaakbord tegenkwam. Al op haar elfde was ze nationaal schaakkampioen, en op haar vijftiende won ze tegen alle verwachtingen in het belangrijkste jeugdschaakkampioenschap van Afrika. Het schaakmeisje is Phiona’s bijzondere en inspirerende levensverhaal: van haar jeugd in een sloppenwijk in Oeganda, de uitdagingen waar ze voor stond in haar nog jonge leven, de veel te vroege dood van haar vader, en vooral haar aangeboren talent voor het schaakspel dat haar een nieuwe kans in het leven heeft geschonken.

Bibliotheek Ouddorp | woensdag 4 maart | tijd 19.30 – 21.30 uur | toegang € 5,- / € 3,- voor bibliotheekleden

Naar de film in bibliotheek Oude-Tonge
Het boek of de film. Welke vind jij beter? Reserveer een exemplaar van het boek, bekijk de film en oordeel zelf. Donderdagavond 19 maart wordt in Bibliotheek Oude-Tonge de film naar het boek “Victoria & Abdul” vertoond: Victoria & Abdul vertelt het waargebeurde verhaal over een uitzonderlijke vriendschap.

Wanneer Abdul Karim (Ali Fazal) vanuit India afreist om mee te werken aan de vieringen rond het Gouden Jubileum van Koningin Victoria (Judi Dench), blijkt er een klik te zijn tussen hen beiden. Terwijl Koningin Victoria steeds meer moeite heeft met de strenge regels die haar positie als vorstin met zich meebrengt, wordt de band tussen de twee hechter. De mensen om hen heen proberen allen deze band te verbreken. Hun vriendschap wordt echter steeds sterker en de koningin gaat de wereld met andere ogen bekijken.

Bibliotheek Oude-Tonge |  donderdag 19 maart  | tijd 19.30 – 21.30 uur | toegang € 5,- / € 3,- voor bibliotheekleden

En verder:

Taalcafé
Begin je net met het leren van de Nederlandse taal? Tijdens het Taalcafé praten we met elkaar over een bepaald onderwerp. Natuurlijk in het Nederlands!

Elke donderdag | tijd 13.30- 15.00 uur | Bibliotheek Middelharnis 

Leescafé 
Voor iedereen van 18 jaar en ouder en beter wil leren lezen

Elke maandag | tijd 10.00-11.30 | Bibliotheek Middelharnis

Digicafé
Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op  www.bzhd.nl/activiteiten

Volg de Bibliotheek ook op  Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd

Meer berichten