Afbeelding

Ik wil scheiden, maar heb geen woning…

Column

“Ik wil wel scheiden, maar ik heb geen woning. Het lukt mij gewoon niet om iets anders te vinden. We kunnen dus gewoon niet scheiden!”

Dat is een noodkreet die ik als Scheidingsplanner steeds vaker hoor. Willen scheiden, maar geen woning kunnen vinden. De woningmarkt is erg krap, waardoor koopwoningen duur geworden zijn. Daarnaast is het vinden van een betaalbare huurwoning ook niet gemakkelijk. Je moet soms jaren ingeschreven staan bij een woningbouwvereniging om in aanmerking te komen voor een woning. Scheiden leidt al lang niet meer tot urgentie. Bovendien zijn op de particuliere markt de huren torenhoog.

Omdat een dak boven je hoofd een belangrijke levensbehoefte is, weerhoudt het gebrek aan perspectief op een nieuwe woning veel mensen om het scheidingsproces in gang te zetten. En dat terwijl het op het persoonlijke vlak niet goed gaat tussen de partners. Het is immers niet voor niets dat ze willen scheiden.

Scheiden maar geen woning, wat te doen?

Iedereen vindt uiteindelijk een andere woning. Dat is een feit. Bij de een duurt het alleen iets langer dan bij de ander. Om zo’n periode beter samen te kunnen overbruggen is het belangrijk dat beide partners een duidelijk (financieel) beeld krijgen van hun mogelijk nieuwe (woon)situatie. Als je allebei weet wat die nieuwe situatie voor jou betekent, dan verlaagt dat de stress duidelijk is mijn ervaring. Er ontstaat een soort van licht aan het einde van de tunnel.

Ook geeft die duidelijkheid vaak energie om toch op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Of om toch die huurwoning te accepteren, waarvan je vooraf dacht dat de lasten daarvan wel eens te hoog zouden kunnen zijn. Want misschien is het wel mogelijk om hogere woonlasten tijdelijk te accepteren, daarover onderling goede afspraken over te maken en elkaar daarin financieel te ondersteunen.

Daarnaast is het belangrijk om ook goede afspraken te maken voor de periode dat je nog wel samen in de gezamenlijke woning woont en de scheiding in gang wordt gezet of al is afgerond. Ook dat verlaagt de stress en kan hoogoplopende discussies over geld voorkomen.

Scheiden maar geen woning, hoe pak je dat aan?

Inzicht is het allerbelangrijkste. Inzicht in je financiële lasten voor en na de scheiding. Inzicht in wat je na de scheiding nog te besteden hebt. “Waar moet ik het straks van doen?” is een veelgebruikte opmerking bij mij op kantoor. Dat inzicht kunnen mijn collega’s van de Scheidingplanner en ik prima geven. Wij weten als geen andere wat voor een opluchting er soms ontstaat als blijkt welke mogelijkheden er wel zijn. En hoe je die moet realiseren en wat je met elkaar zou kunnen afspreken om tot concrete oplossingen te komen. ‘Ik wil scheiden, maar heb geen woning’ hoeft dus echt geen belemmering te vormen. Je kunt de scheiding in gang zetten zonder dat je een concreet perspectief hebt op een nieuwe woning. Als je in gesprek bent en blijft met elkaar, dan is er veel mogelijk. Vaak veel meer dan je denkt.

Verder lezen kan op:

https://www.scheidingsplanner.nl/blog/ik-wil-scheiden-maar-heb-geen-woning/

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk