Marco den Otter Scheidingsbemiddelaar
Marco den Otter Scheidingsbemiddelaar

Uit elkaar gaan bij samenwonen

Column

Woont u samen en gaat u uit elkaar? Uw situatie wijkt niet veel af van een scheiding van gehuwden. Ook bij u verandert per slot van rekening uw gezinssituatie en uw financiële situatie. Bovendien heeft u net zoveel te verwerken en misschien vindt u het eveneens moeilijk om naar de toekomst te kijken. Daar komt bij dat uw scheiding na samenwonen dezelfde impact op uw kinderen heeft. U deelt verder dezelfde zorgen: waar gaat wie wonen? Kan één van ons in het huis blijven wonen? Wat wordt het besteedbaar inkomen als we uit elkaar zijn? Kortom, bij het uit elkaar gaan na samenwonen valt er bijna net zoveel te regelen als bij een ‘gewone’ scheiding. Waar moet u allemaal aan denken en hoe werkt het precies? Wij helpen u graag.

Samenwonen en uit elkaar gaan, hoe werkt het?

De rechten en plichten van samenwoners zijn niet vastgelegd in de wet. Hierdoor is de vraag of u wel of geen samenlevingscontract heeft opgesteld van belang bij het uit elkaar gaan. Heeft u geen samenlevingscontract? Dan valt u onder het reguliere verbintenissenrecht. Heeft u wel een samenlevingscontract? Kijk dan welke afspraken u daarin heeft vastgelegd. Voor de afspraken die u voor uw kinderen behoort te maken is het overigens niet relevant of u een samenlevingscontract heeft of niet. De rechten en plichten van en voor de kinderen zijn gewaarborgd in de wet, ongeacht de vorm van uw relatie.

In beide situaties heeft u geen advocaat nodig en hoeft u niet naar de rechtbank om de samenleving te beëindigen. Dit geldt ook voor het vastleggen uw afspraken omtrent de kinderen en de gehele afwikkeling van de samenleving. Het is echter wel aan te raden om een scheidingsadviseur in te schakelen. Iemand die u begeleidt in het gehele proces, uw vragen beantwoordt, u helpt om met elkaar keuzes te maken en die uw financiële toekomst inzichtelijk maakt. Wij staan graag voor u klaar.

Verder lezen op https://www.scheidingsplanner.nl/onze-diensten/ik-ga-scheiden/samenleving-beeindigen/

Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract

Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract betekent min of meer dat u elkaar eigenlijk niks verplicht bent. Dit maakt het uit elkaar gaan vaak moeizamer dan een echtscheiding. Hoe bepaalt u wat van wie is? Hoe verdeelt u uw koopwoning, vermogen of schulden? Gunt u elkaar nog zaken, bijvoorbeeld partneralimentatie of een gedeelte van het pensioen? Wij zien in de praktijk dat juist koppels die geen samenlevingscontract hebben hulp nodig hebben om met elkaar goede afspraken te maken over de bezittingen en het ontvlechten van de financiën.

Uit elkaar gaan met samenlevingscontract

Als u uit elkaar gaat en u heeft een samenlevingscontract, dan is het contract grotendeels de basis voor de afspraken die u met elkaar gaat maken. Lees uw samenlevingscontract dus goed door en kijk naar zaken die na uw scheiding gaan spelen. In hoofdlijnen zijn dit de belangrijkste onderwerpen:
• Heeft u partneralimentatie laten vastleggen?
• Wat staat in het contract over het verdelen en/of verrekenen van uw vermogen?
• Welke afspraken heeft u over de eigen woning/hypotheek gemaakt?
• Wat heeft u afgesproken over het toebedelen van het partnerpensioen?
• Zijn er afspraken gemaakt over eventuele schulden?

Ook bij een samenlevingscontract is het verstandig om alle zaken op een rijtje te zetten met behulp van een onafhankelijke derde die verstand van zaken heeft. Wat doet u bijvoorbeeld als er in het contract geen afspraken zijn gemaakt over bepaalde onderwerpen? Of als zaken niet expliciet benoemd zijn en er ruimte voor discussie is? Bovendien bent u vrij om gezamenlijk nog afspraken over andere onderwerpen te maken. Wij hebben ook veel koppels met een samenlevingscontract aan tafel om ze naar hun nieuwe toekomst te begeleiden en om de financiën helder te krijgen.

Uit elkaar gaan met kinderen

Als u uit elkaar gaat met kinderen, dan geldt de wettelijke verplichting om met elkaar kinderalimentatie af te spreken. Bij het berekenen van de kinderalimentatie wordt onder meer gekeken naar:
• De behoefte van de kinderen om dezelfde dingen te kunnen blijven doen
• Uw beider draagkracht
• De zorgverdeling
• Het kindgebonden budget

Lees hier meer over kinderalimentatie

Naast kinderalimentatie bent u voor minderjarige kinderen verplicht een ouderschapsplan op te stellen, indien u gezamenlijk het ouderlijk gezag heeft. In het ouderschapsplan legt u minimaal de volgende afspraken vast:
• Waar de kinderen zullen verblijven
• Hoe u de zorg en opvoeding gaat verdelen
• Hoe u elkaar informatie gaat geven over belangrijke onderwerpen
• Hoe u de kosten van de verzorging en opvoeding gaat verdelen

Lees hier meer over het ouderschapsplan

Uit elkaar gaan: wat regelen?

Voor veel mensen die uit elkaar gaan is het vaak lastig om het overzicht te behouden over wat ze moeten regelen. Onze checklist ‘Uit elkaar gaan‘ biedt u houvast als u behoefte heeft aan een overzicht van alle zaken die u moet regelen bij het uit elkaar gaan als samenwoners. U kunt onze checklist ‘Uit elkaar gaan’ gratis downloaden. Heeft u hulp nodig? U kunt vanzelfsprekend altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen bij een Scheidingsplanner bij u in de buurt.

Download onze checklist ’Uit elkaar gaan’

T 088 - 62 62 620
www.scheidingsplanner.nl

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk