maandag 21 september, 2020 10:42
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee

Scheiden en dan?

  Column

‘Scheiden en dan’ is vaak het eerste wat u zich zult afvragen als u overweegt om uw relatie te beëindigen. U heeft waarschijnlijk tal van vragen, zoals ga ik scheiden of niet? En als ik ga scheiden, waar moet ik dan beginnen? Wat is de financiële impact van de scheiding? En wat komt er straks allemaal op ons af? Wij helpen u graag op weg en geven ook een aantal tips.

De scheiding regelen, waar ga ik beginnen?

‘Ik ga scheiden, maar waar ga ik beginnen?’ is misschien wel de meest gestelde vraag op het moment dat de knoop definitief is doorgehakt. En dat is geen gekke vraag, er gaat immers veel op u afkomen. Uiteraard start het scheidingsproces met de scheidingsmelding naar uw partner en naar uw kinderen. Oftewel ‘Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden’ en vervolgens ‘Hoe vertellen we het de kinderen?’.

Heeft u deze moeilijke stappen achter de rug, dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Waarom? Scheiden is geen gemakkelijke opgave. Zeker als u voor het eerst met een scheiding te maken heeft, is alles onbekend terrein voor u. U moet samen veel gaan regelen en afspraken gaan maken. En die afspraken, bijvoorbeeld over de kinderen en de financiën, gaan de komende jaren van uw leven bepalen.

Zoek daarom een scheidingsadviseur die u helpt met het maken van afspraken, u informeert over uw (financiële) rechten en plichten, de afspraken aan de wet- en regelgeving toetst en controleert of de afspraken ook belastingtechnisch kloppen. Bij de Scheidingsplanner bent u aan het juiste adres.

Scheiden en dan: de scheiding aanvragen

Voor het aanvragen van uw scheiding moet er een verzoekschrift bij de rechtbank ingediend worden. Dit geldt altijd bij een huwelijk en bij een geregistreerd partnerschap als u minderjarige kinderen heeft. Voordat deze stap genomen kan worden, heeft u echter al heel voortraject achter de rug. De scheiding aanvragen bij de rechtbank is namelijk de laatste stap in uw scheidingstraject. U zult eerst moeten beslissen of u samen of alleen de scheiding wilt aanvragen en u moet uw afspraken hebben vastgelegd, bij voorkeur in een echtscheidingsconvenant.

Scheiden en dan financieel?

Het is geen geheim dat de financiën voor 80% uw nieuwe toekomst bepalen. En toch worden juist de financiële zaken vaak het meest onderschat tijdens een scheiding. Scheidende mensen denken er meestal te makkelijk over en kunnen dan achteraf voor verrassingen komen te staan. En achteraf is het over het algemeen lastig om zaken weer recht te trekken. Maak daarom altijd een financieel plan en besteed tijdens uw scheiding veel aandacht aan de volgende financiële zaken:

Lees hier verder. 

Marco den Otter, Scheidingsbemiddelaar

Meer berichten