woensdag 1 april, 2020 11:20
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee

De eeuwige afvalrace

  Column

Mijn lichaam en ik hebben geen goede verhouding.In de spiegel maak ik mijzelf uit voor alles wat dik en lelijk is, terwijl ik rationeel kan bedenken dat wat ik zeg niet waar is.In december kwam het tot een hoogtepunten ik besloot; vanaf januari gaan we lijnen.

Twee jaar geleden heb ik ook gelijnd. Mijn moeder was enorm veel kilo’s kwijtgeraakt dankzij het koolhydraatarme dieet. Ze wist mij ervan te overtuigen om het ook eens te doen, maar eigenlijk wilde ik niet toegeven aan mijn onzekerheid. Dik zijn, mollig zijn, een kilootje meer hebben, een paar vetrolletje, het zou niet uit moeten maken. Dik zijn betekent niet altijd lelijk of ongezond zijn. Ik kreeg ondertussen wel afkeer voor mijn eigen lichaam,gaf ik door te diëten toe aan mijn onzekerheid of wilde ik mij gewoon beter voelen? Ik wist het niet, maar aan het begin van de zomer besloot ik om, net als mijn moeder, te beginnen met het koolhydraatarme dieet.

Het dieet lijkt wel een beetje op het keto-dieet. Je probeert je koolhydraat inname zo laag mogelijk te houden (onder de 5 gram per maaltijd). Je eet dus geen brood, geen rijst, geen pasta en geen chips.Suikers zijn ook uit den boze, die lijken immers heel erg op koolhydraten. Je lichaam verbrandt deze stoffen voor energie en zodra je deze uit je dieet haalt raakt je lichaam in ketose. In deze staat gaat je lichaam vetten verbranden en val je dus af.

Snel ook! Met een beetje opstarthulp van mijn moeder vlogen de kilo’s ervan af. Binnen twee maanden zag mijn lichaam er totaal anders uit. Mijn onderkin verdween, mijn benen werden dunner, mijn buik platter. Na de eerste weken was het niet moeilijk meer om het vol te houden en ik voelde me hartstikke goed.

Ik stopte met het dieet toen ik naar Moskou vertrok en terug in Nederland kwamen er alleen maar meer kilo’s aan. Afgelopen december maakte ik dus weer de beslissing om te starten en de maand is bijna voorbij. Mijn hoop dat het dieet net zo goed zou gaan is na deze vier weken vervlogen. Het lijkt wel of de kilo’s met superlijm aan mijn lichaam vast zitten. Ik doe alles hetzelfde als de vorige keer, toch gaat er niets af.Het frustreert mij, maar het frustreert mij nog meer dat ik het zo erg vind. Afvallen zou niet moeten gaan over het cijfer op de weegschaal,maar over jezelf gezonder voelen en beter in je vel.Voor nu zet ik door met het dieet, met de overtuiging dat ik het doe voor mezelf. Niet voor anderen,niet voor de weegschaal, niet voor een vetrolletje meer meer of minder. Alleen voor mezelf.

Melissa is redacteur van Rondom Vandaag. Net afgestudeerd geniet ze van haar nieuwe‘grote-mensen’ baan en van haar familie, vriendin, vrienden en viervoeters Djesto en Milo.

Meer berichten