zaterdag 26 september, 2020 14:33
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee

Frisse wind waait door ’t Opstapje in Den Osse

  Bedrijf in beeld

Den Osse – ’t Opstapje is als restaurant al jarenlang een begrip op Schouwen-Duiveland. Sinds begin dit jaar waait er een frisse wind in Den Osse, want Martijn en Marieke Nijhof zijn de nieuwe uitbaters. Iedereen is welkom in hun gezellige huiselijke restaurant, zeker ook de kinderen! 

Het interieur van ’t Opstapje is onherkenbaar veranderd. Sfeervol groen is gecombineerd met warm oud roze en her en der is er een tikkeltje goud toegevoegd. Het bloemenbehang zouden veel mensen misschien niet durven kiezen, maar hier in het restaurant is het helemaal op zijn plek. Het is de verdienste van Martijn en Marieke zelf, die samen met vrienden en kennissen tijdens de eerste coronamaanden van de nood een deugd hebben gemaakt. Marieke vertelt hoe dat kwam. “Wij hebben allebei altijd in de horeca gewerkt, ook als ondernemer. De afgelopen jaren werkten we in loondienst. Via mijn vader hoorde ik dat ’t Opstapje te koop kwam. We hadden leuke herinneringen aan deze zaak en het was voor ons dé manier om weer als ondernemer in de horeca aan de slag te gaan.” 

Woonkamer

Alleen, voor ze goed en wel open konden, kwam corona en moest de zaak gesloten blijven. “We hebben besloten om er maar het beste van de maken en met de middelen die we hadden te gaan klussen en verbouwen. Er hebben veel mensen geholpen, want die hadden ineens ook allemaal wat minder te doen,” zegt Marieke lachend. “Ik denk dat we onze persoonlijke stempel erop hebben weten te drukken. We kunnen hier al onze eigen ideeën in kwijt. Het is een beetje onze woonkamer en we hopen dat het zo ook voelt voor de gasten.” Die persoonlijke touch zit hem in het gebruik van kleuren die Marieke zelf ook mooi vindt. Het groen is gebaseerd op haar geliefde oude oldtimer en het roze vinden dochters Isabel en Mina heel  mooi. Op een prominente plek staat een vitrine met daarin de gevonden schatten van Martijn. “Ik houd van archeologie en geschiedenis en alles wat in dit kastje staat is op het eiland gevonden. Het is leuk om dat aan de gasten te laten zien.”

Vers koken

Zowel Martijn als Marieke hebben een hart voor de horeca, ook al is het soms pittig. “Horeca is best een hard vak. Mensen denken vaak dat we grof geld verdienen, maar de kosten zijn ook hoog. Toch voelt het nooit of ik aan het werk ben, omdat ik het zo leuk vind.” Op dit moment draai het stel de zaak met een klein team. Ze doen zoveel mogelijk zelf. “We kunnen allebei alles, maar ik sta aan de voorkant en Martijn doet de keuken. Hij kookt alles vers, als het kan liefst met lokale producten. Goed, eerlijk en herkenbaar eten vinden we belangrijk. We zijn niet van de poespas.” Een persoonlijke benadering staat daarnaast ook centraal. “Een praatje maken hoort erbij,” vindt Martijn. “Ook al sta ik in de keuken, dat vind ik nog het leukst, om de gast even te spreken.”

Kindvriendelijk

Iets wat Martijn en Marieke op andere plekken wel eens missen, is een plek die heel kindvriendelijke is. “Het is fijn als kinderen zich bij ons ook thuis voelen. En dat je als ouders zijnde bij ons gewoon met hen terecht kunt.” Aan tafel zitten met een kleurplaat of Ipad, hoeft bij ’t Opstapje dan ook zeker niet. Er is een sfeervolle aparte ruimte ingericht waar de kleintjes naar hartenlust kunnen spelen. Kinderen blij, ouders blij. En de menukaart voor de kinderen is ontworpen door de dochters van het stel. Met hun persoonlijke handschrift en tekeningen. “Zo grappig, dat slaat echt aan bij kinderen als ze het zien.” De kaart voor de volwassenen is divers, maar niet heel groot. Een bewuste keuze: “Op die manier kunnen we vaak afwisselen en vers blijven koken.”   

Patatdag

Tot nu toe hebben ze een kort, maar positief seizoen achter de rug. De winter wordt spannend. Marieke: “We hopen dat de locals ons weten te vinden. We zijn open van woensdag tot en met zondag en houden de afhaal er ook in. Op woensdag introduceren we een patatdag, leuk met de kids. Verder heb ik nog zoveel ideeën, van lezingen tot een open podium. We zullen zien. Als we er maar plezier in hebben en onze gasten zich thuisvoelen.”

www.topstapje.com

Meer berichten