woensdag 8 juli, 2020 06:03
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee

Een kijkje op De Goede Zorg

  Bedrijf in beeld

Hier een bericht vanuit de zonnige polder van Ooltgensplaat. We zijn net klaar met het voeren van de dieren. De zwijntjes, de paarden, de kippen, de kwartels en de geiten hebben weer een volle maag. Het geitenverblijf kon wel een schoonmaakbeurt gebruiken, dus dat hebben we ook meteen gedaan. We hebben er sinds kort weer een nieuwe bewoner bij: een speels en ondeugend bokje, zwartwit gevlekt met een zwart maskertje rondom zijn ogen. Eén van de bewoners heeft hem dan ook Zorro genoemd.  Naast het bokje hebben we er ook parelhoenders bijgekregen. Ze zien er niet erg charmant uit en maken een hoop lawaai, maar ze scharrelen gezellig over het terrein en ontdoen het terrein van slakken. Dat is fijn, want slakken kunnen we niet gebruiken in de moestuin. Verder staat de broedmachine te snorren in de woonkamer en hopen we weer kuikentjes te krijgen. Saai is het hier nooit, ondanks de rust en de prikkelarme omgeving. Maar waar is hier eigenlijk? 

Achtergrond  

De Goede Zorg is een Woon- zorgboerderij in het buitengebied van Ooltgensplaat. Sinds 2009 wordt er 24-uursbegeleiding geboden binnen een kleinschalige woonvorm in combinatie met dagbesteding. Het accent in de begeleiding ligt op het verhogen en versterken van de competenties van de bewoners en ze daarnaast leren omgaan met hun beperkingen. De doelgroep bestaat uit jongeren en jongvolwassenen met beperkingen binnen het autistisch spectrum, verstandelijke beperkingen, gedragsproblemen of een combinatie hiervan. 

Eén van de bewoners en zijn moeder aan het woord

Wat vind je fijn op De Goede Zorg? 
Bewoner: De rust. Er zijn weinig mensen en ik kan wandelen zonder iemand tegen te komen. Het is hier veilig.

Wat vind je minder leuk?
Bewoner: Het internet is niet zo snel. Het eten vind ik een enkele keer niet zo lekker, maar ik ben al veel meer dingen gaan lusten. Soms vind ik het lastig om na een thuisweekend terug te gaan. Het is thuis fijn. Ik zou het allerliefst thuis zijn, maar dit is een hele goede tweede plek. Ik weet dat het beter met me gaat als ik op De Goede Zorg ben dan wanneer ik altijd thuis zou zijn. Het is gezonder, omdat ik vaak naar buiten ga. Thuis vind ik naar buiten gaan niet fijn.

Welke dingen doe je op De Goede Zorg? 
Bewoner: Buiten met de dieren werken en wandelen. Ook op mijn kamer zijn vind ik fijn. Met de vrijwilligster maak ik mijn kamer schoon en doe ik extra klussen, zoals vliesbloesem knippen voor de siroop en montagewerk voor iemand in de buurt.

Wat was de grootste verandering voor je toen je hier kwam wonen? 
Bewoner: De rust is voor mij de grootste verandering. Ik voel me nu fijn. Voordat ik hier kwam voel ik me echt slecht. Toen gaf ik mijn leven een 1 en nu een 7 of 8. Er is veel minder druk, omdat er hier minder van me wordt verwacht. En ik hoef niet naar school. Dat vind ik heel fijn.

Waarin is uw zoon gegroeid? 
Moeder: Ik vind hem dat hij in heel veel dingen is gegroeid. Hij is rustiger, zelfstandiger en heeft minder last van lastige gedachten. Hij  eet veel meer verschillende dingen en vertelt veel meer vanuit hemzelf. Ook is hij positiever en heeft hij meer humor.

Hoe komt dat? 
Moeder: Door de rust hier. Hij hoeft niet te presteren en hoeft niet naar school. Hij mag zijn wie hij is. Er zijn een aantal activiteiten, zoals het dieren voeren, die elke dag terugkomen. Ook het kleinschalige karakter van De Goede Zorg zorgt voor rust. Er zijn vaste begeleiders die op vaste dagen werken. Dat zorgt ervoor dat ze de bewoners goed kennen. De begeleiders hanteren in grote lijnen dezelfde aanpak.

Hoe is het voor u als ouder om op De Goede Zorg te komen? 
Moeder: Ik blijf het dubbel vinden. Het liefst heb ik mijn kind thuis. Elke keer vind ik het weer confronterend. Ik ben anderzijds heel blij dat we deze plek gevonden hebben. Mijn zoon voelt zich veilig. Ik voel me altijd welkom.

Meer berichten