maandag 1 juni, 2020 09:25
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Foto: Kevin Otten

Zorgkwekerij Nollestee start met Nollehof

  Bedrijf in beeld

Een zorgtuin voor mensen met dementie

Al jarenlang runnen Cor en Jolanda Joppe met veel plezier hun zorgkwekerij de Nollestee. Zij zorgen dat de deelnemers iedere dag weer een leuke dagbesteding bij hen hebben en mee kunnen draaien in de samenleving. In mei komt er een onderdeel bij: Zorgtuin de Nollehof. Een belevingstuin die dagbesteding biedt aan mensen met dementie of andere hersenziektes. 

Melissant – De meeste zorgboerderijen doen iets met dieren, maar de Nollestee is een zorgkwekerij waar zo’n driehonderd soorten planten gekweekt worden. De kwekerij is 24 jaar geleden speciaal opgericht om zorg te kunnen verlenen. Cor Joppe vertelt hoe het begon: “Van huis uit ben ik akkerbouwer, dat bedrijf is begin jaren ’90 gestopt. Mijn vrouw en ik wilden graag iets met zorg gaan doen. Het begrip zorgboerderij was toen nog niet bekend.” Na een oriëntatie ging het stel aan de slag. 

Doen waar je goed in bent
Er ontstond een samenwerking met Stichting Zuidwester, waarvan de mensen met een verstandelijke beperking zorg en dagbesteding krijgen bij de Nollestee. Deelnemers aan de dagbesteding doen alle voorkomende werkzaamheden, van stekken tot verkoop. “We hebben ongeveer 11 tot 12 deelnemers per dag. We vinden het heel belangrijk dat iedereen kan doen waar hij goed in is. Door hulpmiddelen te maken, zorgen we dat iedereen op zijn manier kan meewerken en we een heel professioneel product neerzetten. Deelnemers groeien dan van trots en eigenwaarde. Heel mooi om te zien.”

Zorgtuin de Nollehof
Vanaf mei komt Zorgtuin de Nollehof erbij. Joppe vertelt dat dit gericht is op een andere doelgroep. “De zorgtuin is voor mensen met dementie en andere hersenziektes. Ons motto is daarbij ‘met zorg omringd’. We bieden beschermende zorg voor de ánder die in het leven een zorgende hand nodig heeft. Zorg in de vorm van groene dagbesteding die is bedoeld voor mensen met beginnende dementie, mensen met gevolgen van een CVA, NAH, of somatische klachten door een andere oorzaak en mensen die kampen met eenzaamheid.” Er is professionele begeleiding die in een huiselijke setting en binnen een besloten belevingstuin zorg op maat biedt.

Open dagen
De start van de Nollehof is op 11 mei. Voorafgaand daaraan is op 6 mei de officiële opening en van 7 tot en met 9 mei zijn de open dagen. “Iedereen kan dan komen kijken en kennismaken. Wie interesse heeft, kan zich aanmelden voor een intakegesprek. Dan worden de wensen en zorgen geïnventariseerd.

Kijk voor uitgebreide informatie en contactgegevens op www.nollestee.nl  

Meer berichten