Het eerste coronavaccin is uitgedeeld in Dirksland | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Goeree Overflakkee
donderdag 28 januari, 2021 06:29
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Foto: CuraMare

Het eerste coronavaccin is uitgedeeld in Dirksland

Longarts Lidia Hoogerbrugge is de eerste binnen het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland die het coronavaccin heeft gekregen.


Het vaccin werd toegediend door collega en SEH-verpleegkundige Marius. Lidia is de eerste, maar zeker niet de laatste. In de komende weken zullen nog meer zorgmedewerkers van CuraMare gevaccineerd worden. Dit uiteraard volgens de landelijke planning.

“We zijn ontzettend dankbaar dat we met deze vaccinaties een nieuw pad kunnen inslaan om deze pandemie zo snel mogelijk te stoppen. We kunnen nu onze medewerkers en patiënten beschermen,” zegt Mariska Shekary. Zij is lid van het raad van bestuur binnen CuraMare. “We kijken hoopvol uit naar een toekomst zonder coronamaatregelen.”

Lidia

Lidia Hoogerbrugge is longarts in het ziekenhuis in Dirksland. Zij ziet dus ook dagelijks wat het coronavirus doet met mensen. “Het risico dat je van het vaccin een bijwerking krijgt, is zoveel kleiner dan een heftig beloof van het coronavirus. Je kunt zomaar een jaar uit de running zijn als de COVID-19 krijgt. Je kunt er zelfs blijvende longschade aan overhouden of eraan overlijden. Ik ben in mijn werk continu bang om anderen te besmetten. Ik heb kwetsbare patiënten tegenover me en in mijn omgeving. Het is zo ontzettend belangrijk dat we elkaar niet meer kunnen besmetten. De start van de vaccinaties is een belangrijk moment. Dit is het moment dat we stap voor stap afscheid mogen nemen van overvolle COVID-afdelingen, angst en eenzaamheid. Dit geeft hoop!”

Wie eerst?

Er zijn 30.000 vaccins vervroegd beschikbaar gesteld voor medewerkers in de frontlinie. Zij verlenen directe patiëntenzorg op de IC, SEH en de COVID-afdelingen. Echter is er een landelijk schaarste als het gaat om de vaccins. Daardoor komen niet alle medewerkers direct in aanmerking. Voorlopig gaat het voor al om de medewerkers waarbij uitval door ziekte directe gevolgen heeft op de beddencapaciteit van het ziekenhuis.

Ook medewerkers van woonzorglocaties van CuraMare hebben een uitnodiging gekregen. Zij worden gevaccineerd op de landelijke vaccinatielocaties. Marjolein van der Tang is outbreak coördinator binnen CuraMare en ze is erg blij met het vaccin. “We hebben de afgelopen maanden alles gedaan om het coronavirus het hoofd te bieden. Een volgende stap in die strijd is de vaccinatie. Laten we dit gezamenlijk doen!”

Het vaccin

De zorgmedewerkers krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin. Dat beschermt voor 95 procent tegen het virus na twee vaccinaties. Dit vaccin is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Zij toetsen de vaccins op veiligheid, betrouwbaarheid en werkzaamheid.

Na het ontvangen van de prik moet je een kwartier wachten. Dit om te kijken of je een eventuele allergische reactie vertoont. Dit komt erg weinig voor, binnen de testperiode is het zelfs helemaal niet gebeurd. Maar het kán gebeuren.
Zwangere vrouwen wordt echter aangeraden om pas te vaccineren na de bevalling. Dit omdat er niet is getest op zwangere vrouwen.

Wil je meer weten over het vaccin en hoe het precies werkt? Check dan de video hieronder!


Meer berichten