vrijdag 23 oktober, 2020 23:06
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Een roze lintje is het internationale symbool voor borstkanker.
Een roze lintje is het internationale symbool voor borstkanker.

Koningin Máxima opent borstkankermaand

Speciaal aandacht voor naasten borstkankerpatiënten

Hare Majesteit Koningin Máxima opent donderdagochtend 1 oktober de jaarlijkse borstkankermaand. Tijdens de borstkankermaand wordt ieder jaar in oktober wereldwijd aandacht gevraagd voor borstkanker. Het thema dit jaar is ‘Borstkanker heb je niet alleen’ met speciale aandacht voor de rol van naasten.


Koningin Máxima opent de borstkankermaand officieel door het boek ‘Alles over borstkanker’ in ontvangst te nemen. Het boek is mede geschreven door borstkankerchirurgen Marie-Jeanne Vrancken Peeters en Hester Oldenburg van het Antoni van Leeuwenhoek. Een klein deel van de opbrengst van het boek gaat naar Borstkankervereniging Nederland.

Daarnaast presenteert BVN de laatste cijfers over borstkanker en wordt stilgestaan bij de noodzaak en de doelen van de vereniging. Koningin Máxima spreekt over de late gevolgen van borstkanker, vroege opsporing en over erfelijke/familiaire aanleg met mensen die hier zelf ervaring mee hebben. Het thema van de borstkankermaand is ‘Borstkanker heb je niet alleen’. Tijdens deze maand zal aandacht worden gevraagd voor de situatie van naasten. Dit gebeurt onder meer door publicatie van de uitkomsten van de B-force uitvraag naar de ervaringen van naasten van mensen met borstkanker en erfelijke aanleg.

Borstkankervereniging Nederland bestaat dit jaar veertig jaar. In 1980 werd er nauwelijks gesproken over borstkanker. Vrouwen wachtten wekenlang in onzekerheid op hun diagnose en hadden vrijwel geen invloed op hun behandeling. Tegenwoordig weten ze heel snel of ze borstkanker hebben of niet, beslissen ze veelal samen met de arts wat de beste behandeling is en kunnen ze voor informatie, lotgenotencontact of het behartigen van hun belangen terecht bij Borstkankervereniging Nederland. Het jubileumcongres dat BVN op 21 maart in het UMC Utrecht zou houden, kon vanwege COVID-19 niet doorgaan. Ook nu is het niet nog steeds niet mogelijk om met zeshonderd gasten bij elkaar te komen. Daarom is ervoor gekozen om alle vijftien experts die op het congres zouden spreken, online aan het woord te laten. Het programma van dit digitale kennisfestival vindt u hier: https://borstkanker.nl/nl/jubileumcongres. Door BVN-vrijwilligers worden online bijeenkomsten georganiseerd om met lotgenoten door te praten over de onderwerpen die op het programma staan.

Meer berichten