donderdag 9 juli, 2020 03:19
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
De weekmarkt in Ouddorp
De weekmarkt in Ouddorp (Foto: vvvzeeland.nl)

Uitstallingen in centrum Middelharnis deels weer toegestaan

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft in een brief aan ondernemers in het centrum van Middelharnis laten weten het verbod van 18 mei op uitstallingen weer te laten varen. Maar niet helemaal. In sommige straten moeten winkeliers het nog even doen zonder uitstallingen voor de deur.

Het verbod gold voor de gehele BIZ-zone en had als aanleiding dat winkelend publiek door de uitstallingen niet altijd voldoende mogelijkheid had om afstand tot elkaar te houden. “Het verbod op uitstallingen heeft in de afgelopen weken heel wat losgemaakt. En dat begrijp ik, het is voor u een vervelende situatie”, schrijft burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.

Waarborging

Ze ziet een uitstalling als een uithangbord voor een winkel. “Het nodigt uit om naar binnen te gaan. Ik heb het verbod dan ook niet zomaar opgelegd. Het was (en is) nodig om te waarborgen dat het winkelend publiek de richtlijnen van het RIVM en de overheid goed navolgt. In de toenmalige situatie kon het naleven van de richtlijnen niet gewaarborgd worden.”

Gesprekken

De afgelopen weken voerden ondernemers van BIZ Middelharnis Centrum gesprekken met de gemeente over leefbare oplossingen. Mogelijkheden binnen de richtlijnen. Een aangepaste vorm om uitstallingen wel te laten staan. Daar is een plan met maatwerk uitgekomen. Per straat, zelfs per huisnummer is vermeld waar uitstallingen mogen. “Helaas was het niet mogelijk om het verbod op alle plaatsen op te heffen.” Bijvoorbeeld in de Ruiterstraat, tussen Beneden Zandpad en Geleijn Cornelissestraat, Gedempt Kanaal en de Lijnbaanstraat tussen Beneden Zandpad en Geleijn Cornelissestraat niet. Een woordvoerder van de gemeente licht toe dat ten aanzien van uitstallingen de gemeente een eenduidige afweging van belang acht. “Samen met ondernemers hebben we per straat en huisnummer bekeken wat de beste (maatwerk)oplossing zouden zijn.”

Monitoring

Volgens de gemeente worden de regels vastgelegd in het besluit ‘Nadere regels uitstallingen’. “De regels treden formeel in werking op de dag van publicatie. We handelen vooruitlopend hierop. Er zal geen handhaving plaatsvinden op het eerdere besluit. De komende tijd wordt gemonitord hoe deze regels in de praktijk uitpakken. Op basis hiervan en eventuele wijzigingen in de richtlijnen van het RIVM kunnen maatregelen worden aangepast”, aldus de gemeente. De burgemeester steekt ondernemers nog eens een hart onder de riem. “Ik heb veel waardering voor alle inspanning die u levert om binnen de maatregelen klanten te kunnen ontvangen. Ik hoop dat we met elkaar, letterlijk en figuurlijk, stap voor stap meer ruimte krijgen om onze activiteiten weer op te kunnen pakken.”

Meer berichten