maandag 6 juli, 2020 07:51
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Deze zomer zal Simone het met het Nederlandse landschap moeten doen
Deze zomer zal Simone het met het Nederlandse landschap moeten doen (Foto: Sam Fish)

Buitenlandstage valt in het water door Corona

Sommelsdijk - Het corona-virus gooit al zoveel roet in het eten. Maar als het er ook nog voor zorgt dat je buitenlandstage niet door kan gaan, is dat helemaal balen. Dit is het geval voor Simone Ohmstede uit Sommelsdijk. Ze zit in het tweede jaar van haar studie geneeskunde en in het derde jaar mocht ze zes weken naar het buitenland. Die plannen gaan even op de lange baan.

Na de zomer gaat Simone haar derde jaar in. En dan is daar de optie om direct aan het begin van het jaar zes weken op stage naar het buitenland te gaan. Een kans die je natuurlijk met beide handen aanpakt. “Die stage is in het teken van Global Health,” vertelt ze. “Je moet je ervoor aanmelden met brief en CV en dan worden er honderd studenten uitgekozen die mee mogen. Iedereen gaat dan ergens anders naartoe, we worden de hele wereld over gestuurd.”

Maleisië

Simone zou samen met drie anderen naar Maleisië gaan. “Daar had ik wel zelf voor gekozen,” zegt ze. “Het lijkt me een heel mooi land en veilig ook. Daarnaast lijkt de natuur me ook heel mooi, met al die dieren die daar leven.” Gelukkig is haar kans niet helemaal verkeken. Ze mag de stage volgend jaar zomer inhalen. “Dat is een mogelijkheid, het is niet verplicht. Dat is namelijk in de zomervakantie, dus er zijn studenten die het liever niet doen. Maar ik doe het wel. Het is dan vier weken, dus iets korter dan het eigenlijk zou zijn, maar het is nog steeds een geweldige kans.”

Leerzaam

“Het lijkt mij vooral heel bijzonder om te zien hoe zij omgaan met de zorg,” zegt Simone. “We hebben het hier in Nederland erg goed. Het maakt niet uit naar welk ziekenhuis je gaat, je krijgt overal de beste zorg. Dat is niet overal het geval. In sommige landen worden naalden meerdere keren gebruikt. Je leert dus heel erg waarderen wat we hier hebben, maar je leert ook creatief omgaan met lastige situaties en de middelen die je hebt. Je leert op een andere manier kijken naar oplossingen.”

Opleiding

Simone weet nog niet helemaal zeker welke kant ze op wil. “Ik zit te denken aan huisarts of forensisch arts. Maar misschien maak ik wel iets mee tijdens mijn coschappen of stages waardoor ik een hele andere kant op wil. Gelukkig heb ik nog even voordat ik een definitieve keuze moet maken, dus dat komt goed.”Echter lijdt niet alleen Simone’s stage onder het corona-virus. “De tentamens kunnen gelukkig weer doorgaan,” zegt ze opgelucht. “Maar bij veel dingen kan dat ook gewoon niet. Misschien dat we straks dingen online kunnen gaan doen, maar daar hebben we nog niets over gehoord. Dus wie weet.”

Tekst: Sam Fish

Meer berichten