zondag 5 juli, 2020 16:33
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
De markt in Sommelsdijk
De markt in Sommelsdijk

De markt keert zeker terug naar Sommelsdijk

Middelharnis - Door corona is één van de oudste markten in Nederland tijdelijk verhuisd. Van de Voorstraat en het Marktveld in Sommelsdijk naar het parkeerterrein voor de Plus-supermarkt in Middelharnis. Deze situatie is absoluut niet pertinent. De SGP-fractie laat weten dat de markt onlosmakelijk verbonden is met Sommelsdijk.

De reden van de verhuizing: de straten in Sommelsdijk zijn te smal om de hele markt op dit moment op te zetten. “De gemeente kreeg dat opgelegd door de Veiligheidsregio Rijnmond. Tel daarbij op dat we hier een brandhaard hebben gehad en de argumentatie was duidelijk”, legt Peter van Limbeek van de marktcommissie uit. “Ze hebben de coronacrisis niet als excuus aangegrepen om een verhuizing door te zetten. De standhouders zijn juist blij dat ze weer kunnen staan. Tien weken niets verdienen hakt erin.”

Terugkeer naar Sommelsdijk

Sinds 27 mei is de markt nu actief op het parkeerterrein voor de PLUS in Middelharnis. In de gehele bezetting, dus zowel de food- als de nonfoodkramen. Er is genoeg loopruimte voor klanten. De markt in Sommelsdijk is een van de oudste markten in Nederland en sommige van de marktkramen staan al drie generaties op dezelfde plaats. “Ik waag mij niet aan een voorspelling wanneer wij terug kunnen naar Sommelsdijk”, zegt Van Limbeek. ,,Dat is echt aan de gemeente. Wij zijn wat dat betreft ook maar een speelbal. Maar dat we terugkeren is zeker.”

Cultureel erfgoed

Dat weet ook Corné Grinwis van de SGP zeker. Hij benoemt dat Sommelsdijk de eerste plaats op Goeree-Overflakkee was die marktrechten verkreeg. “Een belangrijk privilege. De kracht van de markt zit hem in de beleving. Aan de Voorstraat en het Marktveld komen historische en karakteristieke kenmerken samen, de eeuwenoude locatie omringd door markante panden en gevuld met dorpse gezelligheid. Deze markt voorziet in een behoefte van onze bewoners en speelt een grote sociale verbindende rol in de gemeenschap. Velen doen er hun wekelijkse rondje en bezoeken hun vaste marktkooplui, die er ook al jaren staan. Als eilanders zijn we gehecht aan tradities, aan onze historie. Dat heeft ons gevormd en daar zijn we trots op. Als fractie vinden we het belangrijk om de markt cultureel erfgoed te noemen. In het coalitieakkoord is afgesproken dat de markt van Sommelsdijk opgenomen zal worden op de lijst van cultureel erfgoed. Kortom: de verplaatsing van de markt is van tijdelijke aard, want de markt, die hoort gewoon bij Sommelsdijk.”

Meer berichten