De favoriete spellen van het RondOm Vandaag team | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Goeree Overflakkee
zondag 24 januari, 2021 09:04
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Foto: Pixabay

De favoriete spellen van het RondOm Vandaag team

Inmiddels zijn we wel zat van het binnen zitten. Als het mooi weer is kunnen we nog in de tuin genieten van de zon, maar als het regent voelen we ons opgesloten. Gelukkig zijn er genoeg activiteiten die jou en jouw gezin lekker bezig kan houden. Vorige keer besprak het team van RondOm Vandaag hun favoriete boeken, maar wist je dat wij ook echte spelletjesfanaten zijn? Een bordspelletje is altijd een gezellige activiteit waar jong en oud samenkomen en fanatiek mee kunnen doen.


Catan 

De favoriet van Dana Elmendorp, grafisch ontwerper bij RondOm Vandaag

Dana: “Ik vind Kolonisten van Catan een fantastisch spel. Je moet grondstoffen met elkaar ruilen om straten, dorpen en steden te kunnen bouwen.Degene die het eerst het benodigde puntenaantal heeft gehaald heeft gewonnen. We hebben vier uitbreidingssets en daardoor kan je steeds variëren in het spel en komen er andere onderdelen in het spel. Een ideaal spel om je avonden mee te vermaken.”

Uitleg
In 1999 werd dit populaire handelsspel tot Speelgoed van het Jaar verkozen. Het spel is voor iedereen leuk vanwege de interactie, het vleugje geluk en de tactische mogelijkheden. Je begint met 2 dorpen op een variabel speelbord met akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Als je aan de beurt bent, gooi je met 2 dobbelstenen om te bepalen wie er grondstoffen krijgen. Dat is afhankelijk van de positie van je dorpen. Daarna mag je handelen met de bank of met je medespelers. Je krijgt namelijk niet alle soorten grondstoffen binnen. En die heb je wel nodig om nieuwe dorpen, straten en steden te bouwen. Je kunt ook ontwikkelingskaarten kopen om speciale acties te kunnen doen. Verder loopt er een struikrover rond die sommige landschappen leegrooft. Dorpen en steden leveren niet alleen grondstoffen op, maar zijn ook punten waard. Ook ontwikkelingskaarten, de langste aaneengesloten route en de grootste riddermacht brengen punten binnen. Wie als eerste 10 punten heeft, wint het spel direct!

Risk

De favoriet van Ronald Jousma, manager bij RondOm Vandaag

Ronald: “Risk is leuk omdat er zoveel verschillenden dingen inzit. Tactiek maar ook geluk, want je moet dobbelen. Je moet het opnemen tegen je medespelers in één tegen één gevechten. Speel je het spelletje slim dan kun je de hele wereld veroveren. Het spel is voor alle leeftijden leuk en niet moeilijk om te leren.”

Uitleg
Verover de wereld in dit strategische spel. Nu met verbeterde figuren en vernieuwde Missiekaarten. In het Risk spel is het doel heel eenvoudig: de spelers proberen de gebieden van hun tegenstanders te veroveren door een leger op te bouwen, hun troepen naar een ander gebied te verplaatsen en de strijd aan te gaan. Verover jij de hele wereld?

30 Seconds

De favoriet van Melissa Wijnja, redacteur bij RondOm Vandaag

Melissa: “Dit razendsnelle spel is een favoriet bij ons in de familie en bij vrienden. Binnen dertig seconde moet jouw team zoveel mogelijk punten scoren door de woorden te raden die op jouw kaartje staan, maar je mag die woorden natuurlijk niet zomaar zeggen. Degene die het eerst bij de finish is, heeft gewonnen. De woorden die je moet raden zijn zo divers dat iedereen mee kan spelen. Dus niet alleen ouderwetse kennisvragen over premiers uit de oertijd, maar ook influencers en modemerken.”

Uitleg
Je speelt in teams. Een van jullie probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen jullie raden, des te meer velden jullie op het speelbord vooruit mogen. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Welk team bereikt als eerste de finish?

Yahtzee

De favoriet van Mendy IJsinga, office manager van RondOm Vandaag

Mendy: “Yahtzee is, naast Monopoly, toch wel één van mijn favoriete spellen. Je hebt er weinig voor nodig om het te kunnen spelen en je kan het bij éé speelronde houden of meerdere. Je hoeft er ook niet een heel boek met spelregels voor te lezen of van alles van tevoren al voor te bereiden. Het kladblokje met de scoreformulieren, twee pennen en het bakje met de vijf dobbelstenen ligt bij ons altijd wel binnen handbereik. Dit spel spelen we vaak als we op vakantie zijn. Lekker met een glaasje drinken en wat hapjes aan het einde van de dag een spelletje spelen om daarna weer uitgerust op pad te gaan naar een gezellig restaurant.”

Uitleg

Schud de dobbelstenen in de beker en rol ze op de tafel. Welke combinaties kun je maken met de getallen? 

Maestro

De favoriet van Wobbe Jousma, salesmanager bij RondOm Vandaag

Wobbe: “Maestro is gewoon een heel leuk spel, vooral omdat je tijdens het spel gezamenlijk naar muziek luistert.”

Uitleg

Leer meer over klassieke muziek met Maestro. Het spel bevat twee onderdelen, Ensemble en Symphony. Bij Ensemble ben je dirigent van je eigen orkest. Pak muziekstukken, koop instrumenten, vorm een orkest en maak muziek. De muziekstukken die je uitvoert kun je beluisteren middels een QR-code via internet. Symphony werkt hetzelfde als het basisspel Ensemble, maar het doel is niet wie als eerste finisht, maar wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft verdient. De Maestro van Symphony is dus een echte duizendpoot die al zijn belangen goed in de gaten houdt. 

Stratego

De favoriet van Sierd Waldus, bladmanager van de Friese kranten van RondOm Vandaag

Sierd: “Spannend spel waarbij je tactisch moet nadenken over je volgende set. Houdt je op je puntje van je stoel. Ik vind het ook fijn dat je dit spel ook alleen met z’n tweeën kan spelen, dat zie je niet vaak.”

Uitleg

Keer op keer probeert luitenant Jan Zonderland samen met zijn kameraden de vlag van de Roodjassen te veroveren. Het leger van de Blauwhemden is al behoorlijk verzwakt, maar de mannen geven niet op. Wil jij de luitenant helpen om het leger van de Roodjassen te verslaan? De Blauwhemden rekenen op een slimme strateeg als jij! Het doel van dit klassieke bordspel is om de vlag van je tegenstander te veroveren terwijl je je eigen vlag bewaakt. Je staat er gelukkig niet alleen voor; je hebt een heel leger tot je beschikking, plus een verleidelijke spionne en zes bommen. Eerst bedenk je een geheime opstelling voor jouw manschappen, waarna de spannende strijd losbarst. Om de vlag te veroveren ga je over tot de aanval. De rangen van de speelstukken bepalen of jij overwint... of het veld moet ruimen. Maar er dreigt nog meer gevaar. Want zodra jouw speelstuk een bom aantikt, is het einde oefening!

Regenwormen

De favoriet van Marco Langendijk, redactiestagiair van RondOm Vandaag

Marco: “Ik heb veel goede herinneringen aan Regenwormen. Gewoon samen met met ouders en mijn broers in de woonkamer. We waren altijd vet blij als we dat spel gingen spelen.”

Uitleg
Dit snelle compacte dobbelspelletje Regenwormen kun je op elk moment en overal spelen. Het duurt niet langer dan een half uurtje en het formaat zorgt ervoor dat je het thuis, in de trein of op de campingtafel kunt neerleggen. Iedereen die tot 36 kan tellen, kan meedoen! Als je aan de beurt bent, gooi je met 8 dobbelstenen. Je legt nu alle dobbelstenen met hetzelfde getal of met een worm opzij. Daarna gooi je met de resterende dobbelstenen en legt nu alle dobbelstenen met een ander getal opzij. Als je totaal hoger is dan 20 en je hebt ten minste één worm gegooid, mag je de steen met het betreffende getal van tafel of zelfs van een andere speler pakken! Maar neem je teveel risico en gooi je alleen maar getallen die je al eens hebt gepakt, dan ben je af en moet je juist een steen inleveren. Op elke steen staan een aantal regenwormen. Wie aan het einde van het spel de meeste regenwormen heeft, is de winnaar. Probeer Regenwormen nu zelf uit met onze online probeervariant.

Deze leuke spellen zijn verkrijgbaar bij

Geldersedijk 93, 3247KC Dirksland | 06-29487853 dirksland@t-toys.nl | www.t-toysdirksland.nl

Meer berichten