
Mei Plasticvrij, op weg naar een plasticvrij leven
Tips en trics om nog minder plastic te gebruiken
In België zijn ze al iets bekender met de term Mei Plasticvrij. Maar ook in Nederland zijn we natuurlijk al langer bezig om beter te letten op ons plasticgebruik. We scheiden ons afval al behoorlijk goed. Van de 490 kilo die we per jaar per persoon weggooien, scheiden we de helft. Daar zit steeds meer plastic bij. Dat kan beter!
Wegwerpplastic is wereldwijd een groot probleem en een bedreiging voor ons milieu. Nu zijn we in Nederland al heel goed bezig om ons plastic te scheiden en te hergebruiken, maar het kan natuurlijk altijd beter door er gewoon minder van te gebruiken. Veel organisaties en winkels zijn er mee bezig om mensen bewust te maken van hun plasticgebruik en komen met heel veel leuke oplossingen om milieuvriendelijker en plasticvrijer te leven. Wil je er ook mee aan de slag? We hebben een hele rij tips voor je op een rij gezet die je gemakkelijk kunt toepassen.
1. De bekendste: Neem bij het boodschappen doen een eigen tas mee, gemaakt van linnen, canvas of bamboe. Leg die standaard in je auto of doe een opvouwbare in je handtas. Kies vervolgens in de winkel voor een plasticvrije variant van alle producten die je koopt. Er zijn zelfs verpakkingsvrije winkels waar je boodschappen kunt doen.
2. Ga je een bloemetje kopen? Vraag dan of de bloemist (als dat nog niet zo is) je boeket in te pakken in papier in plaats van folie. Nog beter is zonder papier. Maar eerlijk, dat staat wat kaal en is onhandig.
3. Thee koop je het beste los, want zelfs papieren theezakjes bevatten plastic. Maak je eigen koffie met een apparaat waarin je losse bonen of gemalen koffie kunt doen. Vermijd capsules en pads.
4. Kweek je eigen groenten en kruiden en laat de potjes en bakjes uit de supermarkt links liggen. Vermijd ook diepvriesgroenten en vries zelf je verse groenten in.
5. In de badkamer is heel wat winst te behalen. Vervang de flessen handzeep, douchegel, shampoo en conditioner door varianten in blokvorm. Als dat niet gaat, zijn verzorgingsproducten in glazen potjes en flesjes nog altijd een betere keuze. Vervang je spuitbus scheerschuim door een blok scheerzeep en kies voor een herbruikbaar scheermes in hout of aluminium. Haarborstels en kammen zijn er ook in een houten uitvoering.
6. Last van oorsmeer? De wattenstaafjes die we daar meestal voor gebruiken, bestaan ook in een biologisch afbreekbare variant of zelfs van bamboe om te hergebruiken. Daarnaast zijn er nog oriculi: herbruikbare oorstokjes.
7. Voor de mondhygiëne kies je een houten tandenborstel, mondverzorgingsproducten in glazen potjes of een solide tandpasta op een stokje.
8. Schoonmaakmiddelen kun je zelf maken met ingrediënten als natriumbicarbonaat, kristalsoda, schoonmaakzeep en azijn. Even googelen voor het recept. Vuilniszakken kun je vervangen door afvalzakken gemaakt van mais. Afwassponsjes van kunststof zijn erg slecht voor het milieu. Ze zijn er ook gemaakt van kokos, houtcellulose, hennep of loofah.
9. Kijk ook eens kritisch naar je garderobe. Veel stoffen belasten het milieu zwaarder dan andere. Kies voor natuurlijke stoffen zoals zijde, katoen en wol.
10. Als vrouwen menstrueren, gebruiken ze heel wat maandverband en tampons. Van die laatste gebruikt een vrouw er in haar leven gemiddeld 12.000! Een enorme belasting voor het milieu. Een menstruatiecup biedt uitkomst. Het bloed wordt opgevangen in de cup en deze wordt geleegd in het toilet. Zo is er niets om weg te gooien. Een cup gaat heel lang mee. Toch liever maandverband? Dan heb je nog keuze uit wasbaar maandverband of een variant zonder plastic.
11. Kinderen kunnen ook zorgen voor flink wat plasticgebruik. Geef hen houten speelgoed in plaats van kunststof. Bad- en bijtspeeltjes zijn er ook van natuurlijk rubber in plaats van plastic. Heb je een baby? Die kun je wasbare luiers aandoen en zo voorkomen dat je acht tot tien weggooiluiers per dag produceert. Drinkflessen voor baby’s zijn er tegenwoordig ook in glas of RVS.
12. Kinderfeestjes gaan vaak gepaard met de nodige afvalstromen. Kies voor een kinderfeestje voor herbruikbare bordjes, bekertjes, rietjes en vlaggetjes. Ijsje eten? Dan een hoorntje in plaats van een plastic bakje. Helemaal opeten = geen afval.
13. Tot slot, een kleine, maar o zo grote vervuiler: kauwgom. Het hoofdbestanddeel daarvan is plastic. Eigenlijk een raar idee dat we daar op kauwen, het soms op straat uitspugen of zelfs doorslikken. Snel overschakelen op iets anders dus!
-
Burgemeester leest voor aan eilandelijke kinderen!
2 dagen geleden
-
Leuke gratis lockdown-spellen voor kids ontdekt
2 dagen geleden
-
Tijdelijke bewoners gezocht voor voormalige Technische school
2 dagen geleden
-
Zeldzame zwarte zeehond aangespoeld in Noordwijk
3 dagen geleden
-
Watersnoodramp herdenkingsdiensten dit jaar online
3 dagen geleden
-
Politie rukt groots uit voor melding in Dirksland
4 dagen geleden
-
Live webinar H2GO ‘Met waterstof in transitie’
7 dagen geleden
-
Fanatieke bever sloopt voetpad in Stellendam
13 jan, 14:00
-
Politie organiseert pubquiz via Insta Stories
13 jan, 10:00
-
Politie ontmantelt hennepkwekerij in Herkingen
12 jan, 10:19
-
Politie zoekt naar 26-jarige Danny Vroegindeweij
11 jan, 13:16
-
Het eerste coronavaccin is uitgedeeld in Dirksland
8 jan, 09:32
-
Helaas, definitief geen Tulpenwandeltocht in 2021
7 jan, 13:35
-
Fiets kwijt? Kijk eerst eens bij de gemeente!
6 jan, 16:34
-
Online café van VVD over energie met Mirjam Nelisse
6 jan, 10:04
-
Slecht nieuws, Oranjepop gaat officieel niet door
5 jan, 15:19
-
Let op! Je kerstboom is gewoon geld waard!
5 jan, 12:01
-
Glasvezel op Oost Flakkee dichterbij dan ooit
4 jan, 09:32
-
Bibliotheek zoekt vrijwilligers voor online taalcafé
31 dec 2020, 11:24
-
Oliebollen drive-thru in Middelharnis op oudejaarsdag
30 dec 2020, 12:06
-
Deelnemers taallessen ontvangen hun certificaat!
30 dec 2020, 10:00
-
Dringend advies: geen Nieuwjaarsduik dit jaar!
29 dec 2020, 12:22
-
De kerkklokken luiden het nieuwe jaar in!
29 dec 2020, 10:48
-
DBGC gaat verder met hoofdtrainer Jordi Smit
28 dec 2020, 17:16
Meest gelezen
Nieuwsoverzicht
-
Burgemeester leest voor aan eilandelijke kinderen!
2 dagen geleden
-
Leuke gratis lockdown-spellen voor kids ontdekt
2 dagen geleden
-
Tijdelijke bewoners gezocht voor voormalige Technische school
2 dagen geleden
-
Zeldzame zwarte zeehond aangespoeld in Noordwijk
3 dagen geleden