woensdag 3 juni, 2020 08:59
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Foto:

Dag van de Arbeid: historie

Vandaag in 1890 vind de Dag van de Arbeid voor het eerst plaats. Deze dag zou uitgroeien tot een jaarlijkse traditie, die in de hele westerse wereld nog steeds gevierd wordt. RondOm Vandaag zocht voor jou uit waarom 1 mei zo belangrijk is. 

In 1817 had de Engelse Robert Owen gepleit voor de achturige werkdag in fabrieken en op werkplaatsen. Volgens hem zou een goede organisatie van arbeid meer rijkdom voor iedereen betekenen. In 1856 werd de eerste overeenkomst gesloten tussen werknemers en -gevers, waarbij een werkdag tot acht uren werd beperkt. De VS nam in het jaar 1884 een wet aan waarin werd gesteld om vanaf één mei 1886 nog maar acht uur per dag te werken. n Amerika was 1 mei traditioneel ‘Moving day’’, op deze dag werden arbeidscontracten wel of niet vernieuwd. 

Haymarket- affaire


Verder was de datum 1 mei belangrijk vanwege de Haymarket-affaire. Dit was een demonstratie van werkers en vakverenigingen in Chicago in 1886, die begon op 1 mei. Deze opstand liep uit de hand toen de demonstranten een bom naar de politie gooide. Als reactie hierop begon de politie te schieten op het aanwezige publiek, waarbij tientallen slachtoffers vielen. In de VS werd besloten dat de eerste maandag van september de Amerikaanse Dag van de Arbeid zou worden, om zo te voorkomen dat 1 mei een herdenking van deze opstand zou worden.

Dag van de Arbeid in Frankrijk en Duitsland


In Parijs werd 1 mei, net als in de VS, uitgeroepen tot de officiële en internationale Dag van de Arbeid. Het doel was door deze dag te vieren de strijd voor de achturige werkdag te versterken. In Duitsland werd 1 mei op 10 april 1933 verklaard als de ‘’Feestdag van de nationale arbeid’’. Joseph Goebbels had de maatregel voorgesteld om op deze manier een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn te lokken, waarna ze gevangen werden genomen en naar concentratiekampen afgevoerd werden.

Ondanks deze vreselijke gebeurtenis is de Dag van de Arbeid altijd een nationale feestdag in Duitsland gebleven waarop mensen vrij zijn van werk. In Nederland moeten arbeiders gewoon werken. Na de Tweede Wereldoorlog raakte deze dag een beetje in vergetelheid. 

Meer berichten