zaterdag 6 juni, 2020 00:31
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Foto: pixabay

Weinig te doen? Een rondje fietsen dan maar!

Meimaand fietsmaand

Zeker nu we veel thuis zijn en er geen activiteiten georganiseerd worden, is fietsen voor veel mensen de bezigheid bij uitstek. Je bent lekker in beweging, het is heel gezond en je bent er even tussenuit.

Al sinds jaar en dag is de meimaand uitgeroepen tot fietsmaand. Het is een initiatief van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) en Stichting Landelijk Fietsplatform. Samen met VVV’s, de Nederlandse Toer Fiets Unie en vrijwilligers door heel Nederland worden er bijzondere fietsroutes verzorgd. Op de website van het NBTC vind je bijvoorbeeld routes en informatie.

Fietsknooppuntensysteem

Grote georganiseerde fietstochten of andere evenementen kunnen nu niet doorgaan, maar gelukkig kun je alleen of in een kleine groepje alsnog op de pedalen stappen. Doe dat bijvoorbeeld aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. In heel Nederland liggen zo’n 7600 fietsknooppunten. Het fietsknooppuntensysteem werkt heel eenvoudig. Met behulp van dit systeem kun je zelf een route samenstellen. Met behulp van een online fiets routeplanner of een kaart met knooppunt nummers bepaal je op welk knooppunt je wilt beginnen.

Volg de bordjes

Noteer de nummers van de knooppunten in de juiste volgorde en je kunt op pad. Je fietst een bepaalde route door de bordjes te volgen van het ene genummerde knooppunt naar het volgende genummerde knooppunt. Op elk knooppunt staat een informatiepaneel met een overzichtskaart. Ook zie je bij dit bord altijd een kaart zodat je weet waar je bent en waar de andere knooppunten zijn. Dat werkt heel duidelijk en je kunt ook altijd de route aanpassen. Je kunt de fietsknooppuntenapp ook downloaden en op je telefoon zetten.

Advies van de fietsersbond

Natuurlijk is het wel belangrijk om de komende tijd ook rekening te houden met de coronamaatregelen. De fietsersbond roept mensen op om te letten op ieders veiligheid. Ze hebben een aantal adviezen voor gemeentelijk beleid. Als eerste zou het volgens hen verstandig zijn de snelheid binnen de bebouwde kom te verlagen tot 30 kilometer per uur of lager. Dan hebben fietsers meer keuze waar ze willen fietsen. En brommers, snelle en brede fietsen zouden op de rijbaan moeten worden toegelaten, zodat er meer ruimte is voor de gewone fietsers op het fietspad. Het tweede advies is om de verkeerslichten uit te zetten. Op veel plekken is te weinig plek voor fietsers om anderhalve meter afstand te houden als ze wachten voor het stoplicht. Dat probleem kun je oplossen door de stoplichten uit te zetten of ze fietsvriendelijk af te stellen.

Paaltjes weg

Verder kunnen je van smalle tweerichtingenfietspaden eenrichtingspaden maken als aan de overkant een ander fietspad ligt. Ook door bijvoorbeeld busbanen open te stellen kan ruimte gemaakt worden. Als vierde idee oppert de fietsersbond om paaltjes op fietspaden weg te halen, zodat uitwijken makkelijker wordt. Dat scheelt weer heel wat ongelukken. Elk jaar raken naar schatting enkele honderden fietsers ernstig gewond door een botsing met een paaltje.

Stalling en parkeerplaats

Ook zou er meer ruimte voor fietsparkeren moeten zijn. Vooral op de routes naar fietsenstallingen is het lastig om afstand te houden. Een oplossing kan zijn om meer ruimte te maken voor fietsparkeerplaatsen, bijvoorbeeld door van autoparkeerplaatsen fietsparkeerplaatsen te maken. Tot slot stellen ze voor de BTW op fietsen te verlagen of af te schaffen. Als we inzetten op vaker en verder fietsen met zijn allen, is het belangrijk dat iedereen een goede fiets heeft. En dat is dan weer een mooi voordeel voor onze portemonnee.

Meer berichten