donderdag 4 juni, 2020 15:29
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Foto: Rode Kruis

Hulplijn Rode Kruis helpt in meerdere talen

Rode Kruis beantwoordt coronavragen in het Turks, Arabisch en Tamazight

Het Rode Kruis is nu ook bereikbaar voor corona-vragen in het Turks, Marokkaans-Arabisch en Tamazight (Berbers). De hulporganisatie vindt het belangrijk om er te zijn voor mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn.

Om de hulp van het Rode Kruis bij die mensen onder de aandacht te brengen, heeft het Rode Kruis korte videoboodschappen gemaakt. Hierin wordt uitgelegd wat de hulporganisatie voor je kan doen en hoe je hen in je eigen taal kunt bereiken. De filmpjes zijn ingesproken door programmamaker Sinan Can (in het Turks) en door de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch (in het Arabisch en Berbers).

Iedereen bereiken

Sinan Can: “Mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen of laaggeletterd zijn, krijgen de adviezen niet goed mee. Terwijl het essentieel is dat zij ook weten welke maatregelen ze moeten nemen. Ik vind het belangrijk dat we iedereen bereiken in dit land, of je nu wel of niet goed Nederlands spreekt. Ik denk dat bijvoorbeeld eerste generatie Marokkanen of Turken de boodschap niet zo goed kunnen volgen in het Nederlands. Als we het over de eerste generatie hebben, hebben we het over 60-plussers en het is juist belangrijk dat zij de informatie goed meekrijgen.”

Rode Kruis Hulplijn

De Rode Kruis Hulplijn is in de genoemde talen bereikbaar via één van de speciale WhatsApp-nummers: 06-48158053 (Turks) of 06-48158055 (Marokkaans-Arabisch en Berbers). Via WhatsApp kan men een (gesproken) bericht achterlaten. Een Rode Kruis-vrijwilliger belt hen dan in hun eigen taal terug. Mensen die laaggeletterd zijn kunnen door een voice-bericht zo ook makkelijk contact opnemen. Ze kunnen ook bellen met de hulplijn via 070-4455888 en vragen om teruggebeld te worden in hun eigen taal.

Hulp en advies

Men kan de hulplijn bellen voor een luisterend oor, advies of een praktische vraag. Het Rode Kruis kan bijvoorbeeld helpen met boodschappen doen of medicijnen ophalen, als iemand dat op dit moment zelf niet kan. Ook kunnen naasten iemand opgeven die elders in het land woont, maar bij wie ze graag willen dat het Rode Kruis een oogje in het zeil houdt.

Meer berichten