maandag 24 februari, 2020 18:12
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee

Paarden wassen de voeten tijdens strandritten

RENESSE - De straôvieringen komen er weer aan. Deze traditie behoort tot het immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Behalve in Renesse kun je de komende weken ook in Burgh-Haamstede, Noordwelle, Ellemeet, Scharendijke en Serooskerke dit spektakel bijwonen. Voor het eeuwenoude gebruik worden de paarden na de winter op stal meegenomen naar het strand om daar hun voeten te wassen. Op 15 februari trappen ze in Renesse af met de eerste straô van het jaar.

Programma

Vanaf 10.15 uur 's ochtends is de inschrijving en de keuring bij manege Grol. Om 11.00 uur is het vertrek voor de strandrit richting de overgang Jan van Renesseweg. Vanaf 12.00 uur kunnen de kinderen zich inschrijven op de Lange Reke voor de kinderfestiviteiten die een half uur later beginnen. Rond 13.45 uur volgt de prijsuitreiking en vertrekken de kinderen naar het transferium. Zij halen onder begeleiding van een dweilband de straôrijders in voor een rondrit door het dorp. Tot slot is er een prijsuitreiking en start het feest in het Wapen van Zeeland.

Andere dorpen

Ook in de vijf andere dorpen in de Westhoek staat komende weken een straôviering op de planning. Op 22 februari in Burgh-Haamstede, 29 februari in Noordwelle en 7 maart in Ellemeet. Dan zijn op 14 maart Scharendijke en 21 maart Serooskerke aan de beurt.

Meer berichten