zaterdag 8 augustus, 2020 05:13
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Foto: PR Goederenhub

Pakketten worden elektronisch vervoerd

Het is bijna zover. Op 6 januari 2020 gaat Goederenhub Goeree-Overflakkee van start. Dan worden goederen van en naar bedrijven op het eiland elektronisch vervoerd. De bedoeling is dat binnenkort ook particulieren pakketten worden meegenomen. De organisatoren Deltawind en ViaTim kunnen nog wel wat hulp gebruiken.Deltawind en ViaTim zoeken mensen op het eiland die pakketten voor hun buurt willen aannemen.

Goederenhub van start op Goeree-Overflakkee
Dat hoeven ze niet vrijwillig te doen, maar tegen een vergoeding. Het doel is nobel: minder vervuilend vervoer op dit mooie eiland. Volgens de organisatoren rijden er dagelijks ongeveer 13 vervuilende bestelbusjes door de straten van Goeree-Overflakkee. "Over een aantal jaren zijn dat er 60. Nu al is 34% van de fijnstof in de wijk afkomstig van bestelauto's. Dit kan schoner en efficiënter. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat met gebruik van ViaTim-punten de Co2 uitstoot in de wijk met 74% verlaagd kan worden."

Initiatiefnemers
Jan van Dongen van VDH Company, Jaap Nagtegaal van Nagtvlugt Transport en Monique Sweep van Coöperatie Deltawind zijn de initiatiefnemers van Goederenhub GO. De lokale hub is ook partner van het landelijk netwerk van goederenhubs. Goederenhubs Nederland heeft geen eigen auto's, maar sluit juist contracten af met vervoerders en distributeurs, zonder aantasting van de vrije mededinging.

Klaarstaan voor de buren

Het initiatief ontstond omdat veertig procent van de ontvangers niet thuis is als hun pakket bezorgd wordt. Werken, om een boodschap, andere activiteiten. Mensen zijn druk. Niet altijd thuis. Pakketten aannemen van buren of om ze af te moeten halen verderop in de straat bij buren die je niet echt kent, is ook niet alles. Via ViaTim zijn er buurtgenoten die klaar willen staan voor de wijk en pakketjes ontvangen en bezorgen op het moment dat het uitkomt.

Buurtpunten

Bezorgers kunnen altijd in één keer hun pakketten kwijt. Een mini-hub als het ware. "Zo'n buurtpunt is een particulier die het leuk vindt om tegen een vergoeding pakketten aan te nemen voor buurtgenoten. De geadresseerde krijgt een digitaal bericht dat het pakket is aangekomen. Het pakket wordt vervolgens door de consument opgehaald of kan thuisbezorgd worden. Via een ViaTim-punt kunnen ook pakketten verzonden en bestellingen geretourneerd worden. Voor al deze en toekomstige diensten ontvangt het ViaTim-punt een vergoeding", zei initiatiefnemer van ViaTim, Michiel Nieuwkerk eerder tegen Eilanden-Nieuws.

ViaTim-punten
Er zijn vier ViaTim-punten op Goeree-Overflakkee. Er worden meer mensen gezocht die een ViaTim-punt willen worden op het eiland. De oproep luidt: "Bent u vaak thuis en neemt u al veel pakketten aan voor de buurt? Dan is dit een leuke kans! Informatie over dit onderwerp is op te vragen via: rien@ghgo.nl.

Meer berichten