zaterdag 8 augustus, 2020 04:22
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee

Zo heb je een veilige jaarwisseling

Nog een paar feestdagen bij de familie en dan is het alweer zover; de jaarwisseling. In Nederland wordt hier uitgebreid bij stilgestaan door verschillende tradities. Oliebollen eten, champagne drinken en natuurlijk vuurwerk afsteken. Deze laatste traditie staat de afgelopen tijd flink onder druk. Vuurwerk is niet goed voor het milieu, zorgt voor paniek bij (huis)dieren en hoe vaak hoor je niet bloederige verhalen over ongelukken met vuurwerk? Wij zochten uit hoe je veilig de jaarwisseling in kan.

Let goed op je omgeving en jezelf!
In 2018 werd er een enquête uitgezet via kranten en websites van de PZC, AD en andere regionale kranten van De Persgroep. Hier kwamen een aantal interessante cijfers uit over hoe Zeeuwen tegenover vuurwerk staan. Zo was 38% van de Zeeuwen in 2018 van plan vuurwerk af te steken.

Letsel door vuurwerk
Elk jaar is weer in het nieuws hoeveel mensen er gewond zijn geraakt door vuurwerk. Voor de jaarwisseling tussen 2018 en 2019 is dit onderzocht door VeiligheidNL. Voor dit onderzoek werd gekeken naar mensen die gewond raakten door vuurwerk en zich lieten behandelen bij de huisartsenpost of bij de spoedeisende hulp. Letsels die tijdens de jaarwisseling 2018-2019 op de SEH-afdeling werden behandeld werden voor ruim de helft van de gevallen veroorzaakt door illegale nitraten (15% van de letsels), vuurpijlen (13%), cakeboxen (12%) en sierpotten/fonteinen (11%). De letsels die op de HAP behandeld werden waren het vaakst veroorzaakt door vuurpijlen (16%), sierpotten/fonteinen (13%) en sterretjes (11%).

In de meeste gevallen werd het letsel veroorzaakt door verkeerd werkend vuurwerk of kon de oorzaak van het ongeluk niet worden vastgesteld. In vier van de tien gevallen werd het letsel veroorzaakt door het onverantwoordelijk en onveilig afsteken van vuurwerk.

Veilig vuurwerk afsteken
Natuurlijk wil je een fijne jaarwisseling vieren, zonder een gevaar te zijn voor jezelf of de mensen om je heen. De Brandweer heeft daarom een paar tips voor je, zodat jij een veilig oud&nieuw kan vieren.

Allereerst is het belangrijk dat je het goede vuurwerk koopt. Koop vuurwerk alleen bij de erkende verkoopadressen. Deze kun je herkennen aan het opschrift: 'Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden'. Koop alleen vuurwerk op op 28, 29 en 31 december. Op de verpakking van goedgekeurd vuurwerk staat in het Nederlands: 'Geschikt voor particulier gebruik', wat voor soort vuurwerk het is, de naam en het adres van de fabrikant en de Nederlandse importeur of handelaar, een artikelnummer van de fabrikant en een heldere gebruiksaanwijzing.

Tijdens het afteken moet je op een aantal dingen letten. Draag een vuurwerkbril en steek vuurwerk af met een aansteeklont. Gebruik nooit lucifers of een aansteker! Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand of water. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond. Hoe rekening met het weer en let op de windrichting. Neem voldoende afstand en steek absoluut geen vuurwerk af vanuit je hand! Let op je omgeving. Kijk bijvoorbeeld waar de wind vandaan komt en of er niet om je heen door anderen vuurwerk wordt afgestoken. Kijk ook uit voor omstanders (mens en dier), is iedereen op veilige afstand? Het is belangrijk om scherp te blijven bij het afsteken van vuurwerk. Wees matig met alcohol als je wilt afsteken en gebruik geen drugs. Let op elkaar!

Fijne en veilige jaarwisseling!

Meer berichten