dinsdag 22 september, 2020 10:24
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee

Complementaire zorg heeft vaste plek

Dirksland – Sinds kort heeft complementaire zorg een vaste plaats gekregen in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Op initiatief van de oncologie verpleegkundige en schoonheidsspecialiste is een sfeervolle familiekamer ingericht, die een welkome afleiding biedt voor de oncologische patiënten van het ziekenhuis. De kamer, die mogelijk is gemaakt door diverse sponsors, is gevestigd op de afdeling oncologische dagbehandeling.

Er zijn diverse behandelingen die er verzorgd kunnen worden voor zowel mannen als vrouwen. Denk hierbij aan een hand-, voet- of gezichtsmassage of een schoonheidsbehandeling.

Vermindering klachten
Complementaire zorg is aanvullende zorg die gegeven wordt naast de reguliere zorg die het ziekenhuis aan patiënten biedt. Deze zorg gaat uit van een holistische benadering, waarbij de zorg de lichamelijke, emotionele, mentale, spirituele en sociale behoeften omvat.

Complementaire zorg
Complementaire zorg kan vermindering geven van klachten zoal pijn, misselijkheid, braken, angst, vermoeidheid en slaapproblemen. Daarnaast richt complementaire zorg zich vooral op het bevorderen van ontspanning en comfort. De zorg is niet klachtgericht, maar gezondheidsgericht. Binnen het ziekenhuis heeft dit speciale programma voor oncologische patiënten de naam ZorgPlus+ gekregen.

Diverse methodes
Er worden verschillende methodes gebruikt om complementaire zorg te geven. Samen met de hulpverlener van het ziekenhuis kan de oncologische patiënt bekijken welke vorm het beste bij hem of haar past. Naast de lichamelijke en emotionele problemen die kanker met zich mee kan brengen, kan ook het uiterlijk van de patiënt behoorlijk veranderen. Soms door de ziekte zelf, soms door de behandeling. Veel gehoorde vragen zijn bijvoorbeeld: “Mijn huid is zeer droog, hoe kan ik dit het best behandelen?” “Hoe krijg ik meer uitdrukking op mijn gezicht nu ik geen wenkbrauwen meer heb?”

Eenvoudige tips en adviezen
Vaak zijn met eenvoudige tips en adviezen veel van de klachten te camoufleren. Massages kunnen een weldadige werking hebben. In de complementaire zorg worden kleine ontspannende massages gegeven, zoals hand-, voet- of gezichtsmassages. Een massage kan ontspannend werken, de bloeddoorstroming verbeteren en onrust en pijn verminderen.

Sponsors
Voor deze speciale zorg is een gespecialiseerde schoonheidsspecialiste drie dagdelen per week in het ziekenhuis aanwezig. Patiënten kunnen in overleg met hun verpleegkundige een afspraak maken voor deze aanvullende zorg. Het ziekenhuis is de sponsors erg dankbaar dat dankzij hen de zorg voor de patiënten op deze manier kan worden uitgebreid. De inrichting van deze speciale kamer werd mede mogelijk gemaakt door giften van Landarbeidersvereniging De Vooruitgang, Stichting Vrienden van Carmen, Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland en een particuliere schenking.

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis
Stationsweg 22
3247 BW Dirksland

Meer berichten