zondag 20 september, 2020 16:34
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee

Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer

Dit jaar zijn er twee VOMOL- dagen voor de basisschoolleerlingen op Goeree-Overflakkee. In juni zijn de leerlingen uit Melissant, Dirksland en Herkingen aan de beurt geweest en op vrijdag 1 november zijn dat de basisschoolleerlingen uit Middelharnis en Nieuwe-Tonge. Op deze dag gaan zij aan de slag met het lesproject VOMOL op het parkeerterrein van De Jonge Spartaan aan de Oostplaatseweg 19 in Middelharnis. Het startsignaal voor dit verkeersveiligheidsproject zal rond 8.30 uur klinken.

Ruim 100 leerlingen uit groep 6, 7 en 8 krijgen in de kantine van het verenigingsgebouw voorlichting van een VOMOL-docent over hoe zij zich het beste kunnen gedragen rondom de grote opvallende voertuigen die zij op de weg kunnen tegenkomen. Daarna gaan zij buiten ervaren hoe groot deze imposante landbouwvoertuigen zijn en hoe 'groot en klein' verkeer goed samen kunnen gaan. Binnen de gemeente Goeree-Overflakkee hebben we veel te maken met grote voertuigen in combinatie met kinderen die op de fiets naar school gaan.

samenbrengen van twee doelgroepen

De theoretische voorlichting aan de leerlingen wordt gegeven door een VOMOL-docent. Het praktische gedeelte wordt gegeven door studenten van een mbo-opleiding in de agrarische sector. Zij laten de leerlingen ervaren waarom en hoeveel afstand zij moeten houden van deze grote voertuigen en wat een chauffeur van zo'n groot voertuig wel en niet kan zien. De VOMOL-docent sluit het geheel vervolgens af met een evaluatieles. Met deze opzet worden twee doelgroepen (jonge) verkeersdeelnemers bereikt; kinderen die leren om alleen het verkeer in te gaan en beginnende bestuurders van grote landbouwvoertuigen die bewuster worden gemaakt van de kinderen die zij op de weg kunnen tegenkomen.

Samenwerking

Samen met het Regionale Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV ZH), die het project mede financiert, organiseert de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) van de gemeente Goeree-Overflakkee het project VOMOL. Diverse loonbedrijven uit de regio stellen daarvoor hun voertuigen beschikbaar waardoor ook de (lokale) loonwerksector betrokken wordt bij het project.

Meer berichten