zondag 20 september, 2020 15:14
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
foto ter illustratie
foto ter illustratie

Mantelzorg; Dat verdient een compliment

Middelharnis – Op 10 november is het in Nederland de Dag van de Mantelzorg. We worden met zijn allen steeds ouder, maar moeten ook langer zelfstandig wonen. Daardoor zijn er ook steeds meer mensen mantelzorger. En die mogen best eens per jaar in het zonnetje gezet worden. Een mantelzorger is iemand die onbetaald en vaak langdurig zorgt voor een familielid of vriend(in).

De Dag van de Mantelzorg is een initiatief van de landelijke vereniging van mantelzorgers en is bedoeld om erkenning en waardering te vragen voor het werk van mantelzorgers. Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Ze doen dit niet als beroepsmatige zorgverlener of vrijwilliger, maar ze verlenen mantelzorg, omdat ze een persoonlijke band hebben met degene voor wie zij zorgen.

Mantelzorgers in Nederland

De cijfers die de vereniging van mantelzorgers noemt, zijn indrukwekkend. Een derde van alle Nederlanders van zestien jaar en ouder geeft mantelzorg. Dat zijn zo’n 4,4 miljoen mantelzorgers in totaal. Daarvan geven 750.000 mantelzorgers zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) zorg. Een percentage van 8,6% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast. Dat gaat om 380.000 mensen. Ongeveer vijf op de zes mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen. Mantelzorg wordt ook vaak gecombineerd met betaald werk: een kwart van de werknemers doet dat.

Mantelzorgcompliment

Op Goeree-Overflakkee kunnen alle mantelzorgers een mantelzorgwaardering krijgen in de vorm van het mantelzorgcompliment. Dit kan aangevraagd worden bij de gemeente. Het verschilt van gemeente tot gemeente wat de waardering in houdt. Sommige gemeente rijken een bloemetje uit, andere een cadeaubon. Bij de gemeente Goeree-Overflakkee kan er een mantelzorgcompliment aangevraagd worden. De mantelzorger krijgt dan cadeaubonnen ter waarde van €200.

Wat is mantelzorg?

Volgens Rijksoverheid is iemand die onbetaald en vaak langdurige zorg geeft voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. Gemeenten ondersteunen mantelzorgers bijvoorbeeld met (tijdelijk) overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht (respijtzorg). Mantelzorg is in principe dus onbetaald werk, maar een mantelzorger heeft wel vaak recht op (financiële) hulp van de gemeente. Bijvoorbeeld doordat een moeder of vader dubbele kinderbijslag krijgt voor hun kind die intensieve hulp nodig heeft. Ook kunnen mantelzorgers soms worden betaald vanuit de PGB en dekken sommige zorgverzekeraars kosten die een mantelzorger maakt.

Meer berichten