zaterdag 30 mei, 2020 11:03
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
foto ter illustratie
foto ter illustratie

Ziekenhuis Dirksland gebruikt e-recept

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland is een van de zeven regionale ziekenhuizen die afgelopen maand zijn overgestapt op het digitaal versturen van recepten. Deze zogenaamde e-recepten vervangen het papieren recept dat door artsen en andere voorschrijvers naar de apotheek verstuurd wordt. Zo'n 100 apotheken van de Combinatie Apothekers Vereniging Rijnmond (CAVR) hebben dezelfde stap gezet. Op deze manier wordt het uitschrijven van recepten makkelijker, veiliger én sneller. Er zijn minder handelingen nodig. Het hoeft niet eerst geprint, ondertekend en gefaxt te worden of meegegeven aan de patiënt.

In slechts een paar klikken wordt het recept digitaal ondertekend en verstuurd naar de apotheek. Het recept is daar eerder, waardoor de apotheek de medicijnen kan voorbereiden en de wachttijd ook nog eens verkort wordt. Digitale recepten raken ook niet gemakkelijk kwijt. Als patiënt krijg je dus meer service en kwaliteit. Het e-recept is bovendien veiliger, omdat alle patiënt- en medicijngegevens direct in het apotheeksysteem worden overgenomen. De kans op fouten is daardoor veel kleiner. En als niet alle recepten meer geprint worden, scheelt dat een boel papier, wat weer beter is voor het milieu.

De zeven ziekenhuizen en de CAVR hebben afgesproken dat dit in de regio in principe de enige manier van versturen zal zijn. Het papieren recept mag alleen bij uitzondering worden gebruikt, bijvoorbeeld als het nog niet naar de betreffende openbare apotheek kan worden verstuurd.Naast het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis hebben Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, het Ikazia Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum hun handtekening onder de afspraken gezet.

Meer berichten