IC-buddy Ronald La Fleur
IC-buddy Ronald La Fleur Foto: Nij Smellinghe

Ronald La Fleur: ‘IC-buddy zijn is leuk en leerzaam werk’

Zorg & Welzijn

De 38-jarige Ronald La Fleur uit Drachten is sinds oktober IC-buddy in ziekenhuis Nij Smellinghe, om de reguliere verpleegkundigen van de intensive care te ondersteunen in hun werk voor de corona patiënten.

Hij vindt het mooi, leuk en leerzaam werk. Hij heeft voor deze tijdelijke functie gekozen omdat hij graag zijn medemens en ook zijn collega’s wil helpen en iets wil toevoegen vanuit zijn functie als anesthesiemedewerker.

Sommige IC-buddy’s willen ook na coronapandemie op IC blijven werken

Zodra hij niet meer nodig is als IC-buddy, neemt hij zijn oude werk als anesthesiemedewerker weer op zich. “Ik hou ook gewoon van dat werk. IC-buddy zijn is ook mooi. Sommige collega buddy’s willen na corona straks mogelijk solliciteren naar een baan op de IC, maar ik wil dan wel weer terug naar mijn oude baan.”

Waar Ronald het minst aan kan wennen dat zijn de nachtdiensten. De roosters zijn op de IC iets anders dan op de OK (operatiekamer) en het rooster van de operatiekamer vindt hij toch fijner. Als hij bij de OK nachtdienst heeft, dan is dat op afroepbasis, zodat hij toch thuis in zijn eigen bed kan slapen. Dat is anders dan de hele nacht in touw zijn.

Ronald heeft in oktober een dag vol scholingsmomenten gehad samen met de andere buddy’s om zich op hun nieuwe taak voor te bereiden. Gezien hun al aanwezige kennis en ervaring was dat voldoende.

Beter voorbereid op tweede golf dan op eerste

Bij de eerste coronagolf in maart was er geen tijd om de IC-buddy’s van te voren in te werken. Dat gebeurde gaandeweg. Ter voorbereiding op de tweede golf was er meer voorbereidingstijd.

Na die dag met instructies kon hij meteen aan de slag in zijn nieuwe functie. Als anesthesiemedewerker weet hij al veel, bijvoorbeeld met betrekking tot beademing. De overgang viel hem qua werkzaamheden reuze mee. “Het was nieuw om verplegende werkzaamheden uit te voeren aan het bed. Een mooie afwisseling van mijn reguliere werk, want als anesthesiemedewerker komen die werkzaamheden veel minder voor.”

Collega’s op IC hebben hem goed geholpen

“Mijn nieuwe collega’s hebben me goed wegwijs gemaakt, ze zijn echt openhartig geweest. Terwijl het voor hen ook niet makkelijk was, want er kwamen ineens zo’n vijf tot tien nieuwe collega’s bij.”

De buddy’s werken deels bij de patiënten in de ‘coronakamer’ alsook ernaast in de kamer waar patiënten liggen zonder corona. De IC-verpleegkundige onder wiens verantwoording hij werkt, blijft ‘aan het bed’ in de coronakamer. De buddy’s voeren begeleidende werkzaamheden uit. De plek waar ze zich bevinden is afhankelijk van waar hun hulp op dat moment nodig is.

Onder verantwoordelijkheid van IC-verpleegkundige taken uitvoeren

“We doen voorbereidende en ondersteunende werkzaamheden voor de IC-verpleegkundigen zoals patiënten helpen draaien, wassen, medicijnen toedienen en materialen klaarmaken, röntgenfoto’s aanvragen, een bloedkweek afnemen voor het laboratorium. Wij regelen vooral de randzaken. De IC-verpleegkundige blijft de eindverantwoordelijke.”

En wat betreft corona, hoe ernstig is het virus? “Het is veel onvoorspelbaarder dan een griepvirus en levert soms echt schrijnende gevallen op. Iedereen moet zich laten vaccineren vind ik, niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen.”

Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 1 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 15 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 18 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 21 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag in Drachten? Evenement gisteren
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03