Afbeelding
Foto: KwadrantGroep

Zestien mensen positief op Britse coronavariant in Surhuisterveen

Zorg & Welzijn

DRACHTEN - Zorginstelling KwadrantGroep uit Drachten maakt samen met GGD Fryslân bekend dat het grootschalig onderzoek onder bewoners en personeel van ’t Suyderhuys in Surhuisterveen en daaraan gelinkte instellingen slechts een beperkt aantal nieuwe coronabesmettingen heeft opgeleverd.

Het onderzoek vond afgelopen weekend plaats en had grote haast vanwege de aanwezigheid van de besmettelijke Britse variant van het coronavirus. Van de ruim vierhonderd onderzochte personen bleken er zestien positief. In woonzorgcentrum ’t Suyderhuys in Surhuisterveen wonen 108 bewoners. Het woonzorgcentrum is een gecombineerd verzorgings- en verpleeghuis.

Tot het extra onderzoek was besloten nadat bij enkele positief geteste bewoners van ’t Suyderhuys de besmettelijke Britse variant was aangetroffen. Het onderzoek geeft voorlopig geen aanleiding tot verder grootschalig onderzoek naar verspreiding van het coronavirus. 

Ziektebeeld en behandeling is hetzelfde als bij ‘normale’ coronavirus

GGD Fryslân gaat er vanuit dat de vier bewoners, acht personeelsleden en vier nauwe contacten die positief testten allen de Britse variant bij zich dragen. Hier doet GGD Fryslân geen vervolgonderzoek naar: voor het ziektebeeld en de behandeling is er geen verschil met het ‘normale’ coronavirus.

Liever richt GGD Fryslân de aandacht op waar de Britse variant nog meer kan zijn in de provincie, om zo de verdere verspreiding op het spoor te komen en in te dammen. Hiervoor laat de GGD deze week 30 monsters van positieve tests uit zorginstellingen onderzoeken en 60 monsters uit alle delen van de provincie. 

‘Hou afstand, blijf thuis bij klachten en laat je testen’

Om de Britse variant van het virus tegen te gaan, roept GGD Fryslân alle inwoners van de provincie op de bestaande maatregelen na te blijven leven: houd afstand, blijf thuis bij klachten en laat je testen. In totaal is het coronavirus nu bij 49 bewoners en 63 medewerkers van ’t Suyderhuys aangetroffen. Helaas zijn zes bewoners aan het virus overleden.

‘Instellingen helpen elkaar, mooi om te zien’

“We staan voor een grote uitdaging, maar krijgen hulp van collega-instellingen. Waar we enorm blij mee zijn. We zien een enorme drive bij onze medewerkers KwadrantGroep-breed en ook bij de collega-instellingen, om elkaar te helpen en bij te springen. Dat is enorm mooi om te zien”, aldus Jan Maarten Nuijens, voorzitter Raad van Bestuur van KwadrantGroep.

‘Begrijpelijk dat onzekerheid angst met zich mee brengt’

Burgermeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen prijst de saamhorigheid in de regio. Tegelijkertijd heeft hij ook een boodschap: “Laten we met elkaar de schouders eronder zetten in Surhuisterveen. Ik begrijp dat de onzekerheid, die deze tijd met zich mee brengt, vragen en soms zelfs angst oproept.”

“Maar laten we elkaar vooral steunen in deze moeilijke tijd. Dit is het moment om de medewerkers en hun naasten te steunen en met warmtetegemoet te treden in onze gemeenschap”.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 16 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00