Afbeelding

Friese GGD: groei corona besmettingen daalt, wel 4 overledenen deze week

Zorg & Welzijn

GGD Fryslân meldt dat in de week van 16 tot en met 22 oktober 2020 het aantal besmettingen licht is gedaald en de wachttijd voor de testen is verdwenen. “Het aantal coronabesmettingen in Fryslân is deze week voor het eerst sinds begin september gedaald vergeleken met een week eerder. Er kwamen er 1051 bij, tegen 1158 vorige week. Mogelijk is dit een eerste signaal dat de maatregelen van de afgelopen weken effect hebben. Wie klachten heeft en zich voor een test meldt, kan binnen een etmaal op één van de testlocaties terecht.”

Vier mensen overleden
Aan de GGD is deze week gemeld dat er vier mensen zijn overleden bij wie corona is vastgesteld. Dat is sinds april het hoogste aantal in een week tijd. In totaal zijn er in Fryslân officieel 76 mensen met corona overleden, van wie 7 sinds de zomer. Bij de GGD zijn deze week 14 ziekenhuisopnames gemeld, het hoogste weekaantal sinds eind maart.

Meeste besmettingen in Súdwest-Fryslân
De meeste besmettingen zijn de afgelopen week vastgesteld in de gemeente Súdwest-Fryslân (214). Dat is voor het eerst in tijden meer dan in Leeuwarden (198). In 8 van de 18 gemeenten stijgt het aantal besmettingen nog. Relatief grote stijgingen zijn er in De Fryske Marren, Waadhoeke, Weststellingwerf en Opsterland. Alleen in Weststellingwerf was nog bijna sprake van een verdubbeling. Heerenveen liet een forse daling zien. Schiermonnikoog is voor de eerste keer getroffen door het coronavirus.

Wat betreft het aantal besmette personen is het Friese beeld gunstiger dan de landelijke cijfers. Het RIVM meldde dinsdag dat de nationale weektotalen nog wel oplopen, al is de stijging minder fors dan eerder. Landelijk bezien heeft Fryslân op Zeeland na de laagste besmettingscijfers. 

Testen van groot belang
Toch blijft ook in Fryslân de situatie zorgelijk. Met deze aantallen is normaal bron- en contactonderzoek nog niet mogelijk. Vandaar dat het zaak blijft om de maatregelen goed na te leven. Het testen bij klachten blijft van groot belang en kan nu sneller, doordat er vrijwel geen wachttijd is bij de teststraten. Wie zich voor een test meldt, kan binnen een etmaal terecht op de testlocaties in Drachten, Leeuwarden of IJlst.

Er is deze week een recordaantal van 10.117 testen afgenomen. Dat waren er 749 meer dan vorige week. Voor de tweede week op rij had GGD Fryslân meer mensen kunnen testen dan zich aandienden. Komende woensdag opent de vierde testlocatie in Kollum. GGD Fryslân wil binnenkort nog een vijfde locatie openen in Heerenveen of omgeving.

Corona-cijfers per Friese gemeente
In totaal is nu bij 4558 inwoners van de provincie het coronavirus aangetroffen. Hieronder het aantal nieuwe besmettingen van deze week per gemeente met tussen haakjes het aantal van vorige week: Súdwest-Fryslân 214 (182), Leeuwarden 198 (303), De Fryske Marren 104 (92), Waadhoeke 87 (75), Smallingerland 79 (99), Heerenveen 58 (83), Opsterland 51 (30), Weststellingwerf 51 (28), Noardeast-Fryslân 46 (33), Ooststellingwerf 39 (43), Tytsjerksteradiel 35 (53), Achtkarspelen 30 (58), Harlingen 18 (22), Terschelling 16 (22), Dantumadiel 11 (23), Ameland 10 (8), Vlieland 3 (4) en Schiermonnikoog 1 (0).

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 3 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 5 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00