Bij Fysio Bakker zo snel en goed mogelijk weer van de pijn afgeholpen | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Drachten en omstreken
dinsdag 19 januari, 2021 18:44
Logo rondomvandaag.nl/drachten
Fysio Bakker
Fysio Bakker (Foto: Rob Dijkstra - RondOm Vandaag)

Bij Fysio Bakker zo snel en goed mogelijk weer van de pijn afgeholpen

  Zorg & Welzijn

DRACHTEN - Iedereen vindt pijnklachten vervelend. Het zorgt ervoor dat je je niet meer kan concentreren op ons werk, dat het sporten niet goed meer gaat en dat je thuis niet lekker in je vel zit. Het liefst wil je dan ook zo snel mogelijk verlost worden van je klachten. Een fysiotherapeut kan daarbij helpen. Bij Fysio Bakker in Drachten gebruiken ze de modernste technieken en apparatuur om je zo snel en goed mogelijk af te helpen van de pijn.


Fysio Bakker zit al vier jaar gevestigd in het gezondheidscentrum aan de Burgemeester Wuiteweg. Het gebouw delen ze met andere zorgprofessionals, zoals huisarts Postma, De Friesche Wouden, Apotheek Onega en een diëtist. Het is een bewuste keuze geweest om als fysiotherapeut juist in zo’n gezondheidscentrum te vestigen. Fysiotherapeut Redmer Bijlsma van Fysio Bakker vertelt waarom: “Wij vinden dat samenwerken ons sterk maakt. Doordat we allemaal onder één dak zitten is de stap om hulp, raad of advies te vragen een stuk kleiner. Op die manier kunnen we elkaar aanvullen met onze eigen specialismen.” Naast hun partners in het gezondheidscentrum werkt Fysio Bakker ook geregeld samen met andere specialisten uit de buurt. 

De fysiotherapeuten van Fysio Bakker hechten veel waarde aan kennis en laten zich regelmatig bijscholen. Redmer: “Zo kunnen we onze patiënten de beste zorg bieden, maar we vinden het ook gewoon heel leuk om ons te verdiepen in de nieuwste technieken en apparaten. Tussen de bedrijven door lezen en bespreken we wetenschappelijke literatuur en vragen ons af wat die bevinden voor onze patiënten kan betekenen. Als we lezen over bepaalde apparatuur die ons goed kan helpen in diagnostiek of behandeling, dan kijken we of we zoiets ook kunnen aanschaffen. Daarnaast hebben alle fysiotherapeuten bij ons een eigen specialisme.”

Echografie

Eén van die nieuwe technieken is het gebruik van echografie bij het maken van een diagnose. Wanneer iemand bij Fysio Bakker komt, met of zonder verwijzing van de huisarts, is er een intakegesprek met één van de fysio’s. “Als er een vermoeden is van spier- of peesproblematiek gebruiken we een echo-apparaat om naar binnen te kijken,” legt Redmer uit, “met het echo-apparaat kunnen we een goed beeld krijgen van spieren, pezen, botstructuren en kunnen we ook bloedvaten onderscheiden. Letsel, zoals een verrekking of een scheurtje, kunnen we op die manier heel goed in beeld brengen. Op die manier kunnen we de patiënt een duidelijk beeld schetsen van wat het letsel is, hoe we het kunnen behandelen en hoe lang die behandeling gaat duren.”

Een voorbeeld; een voetballer heeft zaterdag een wedstrijd gespeeld en tijdens het voetballen schoot het in zijn bovenbeen. In de meeste gevallen kan hij of zij dan al direct na het weekend een intake met echo laten inplannen bij Fysio Bakker. Nog geen paar dagen na de blessure weet de sporter al wat voor blessure hij heeft, hoe zijn fysio dit kan behandelen en wanneer hij ongeveer weer op het voetbalveld
kan staan.

Dankzij de echo kunnen grotere problemen ook sneller opgepakt worden. Een gedeeltelijke of gehele scheur van de achillespees zal bijvoorbeeld nooit over het hoofd gezien worden. Zo kan er snel actie ondernomen worden, bijvoorbeeld met een verwijzing naar een specialist in het ziekenhuis. 

Bij Fysio Bakker hebben drie fysiotherapeuten de opleiding tot echografist gevolgd. Dit zijn Romeo Stroosma, Anna Reitsma en Redmer zelf. Zij krijgen nog regelmatig bijscholing zodat hun kennis altijd up-to-date is. Het echografisch onderzoek valt voor de verzekering gewoon onder de behandeling van de fysiotherapeut. Redmer: “We hebben er heel bewust voor gekozen om geen extra bijdrage te vragen voor het onderzoek, wat op andere plekken soms wel gebeurd. Wij zien het echt als een servicegerichte onderzoek die niet alleen de patiënt helpt, maar ook de behandelaar.”

Echoapparaat

Het echo-apparaat van Fysio Bakker wordt niet alleen gebruikt voor de diagnose. Ook tijdens de behandeling wordt hij regelmatig gebruikt om in beeld te brengen hoe ver de patiënt al is in hun herstel. Daarnaast wordt het apparaat ook gebruikt door Redmer voor de EPTE-behandeling: “EPTE staat voor Percutane Electrolyse Therapie en is een relatief nieuwe behandelmethode voor chronische peesklachten,” vertelt Redmer over die behandeling: “ Door gebruik te maken van een echoapparaat wordt de pijnplek nauwkeurig opgezocht om vervolgens met een naaldje rechtstreeks stoom toe te dienen op die plek. Hierdoor wordt er op de pijnplek een chemisch fysiologisch proces gestart die voordelig is voor herstel.”

Naast spier- en peesklachten behandelt Fysio Bakker ook vaak rug- en nekklachten en hoofdpijnklachten. Fysio- en manueeltherapeut Paulien de Vries helpt mensen met rug- en nekpijn uit de brand met manuele therapie. Redmer vertelt dat ze de afgelopen periode steeds meer mensen behandelen voor dat soort klachten: “Het zijn veelal mensen die door het coronavirus noodgedwongen een tijd thuis moeten werken. Op hun kantoor hebben zij vaak een goed georganiseerde, arbo-proof werkplek, maar thuis ontbreekt het zit-sta bureau en de goede stoel. Daardoor ontstaan problemen in de nek en in de rug.” Met manuele therapie zijn die problemen goed op te lossen. Om verdere problemen te voorkomen doet Fysio Bakker ook werkplekonderzoek, waarbij ze kijken hoe je je werkplek kan verbeteren zodat het beter is voor je lichaam. 

Paulien is als manueel therapeut ook aangesloten bij het Hoofdpijn Netwerk Noord. Dit is een besloten netwerk met manuele- en fysiotherapeuten die zich specialiseren in het doorzien en oplossen van hoofdpijnklachten. Redmer: “Er zijn heel veel verschillende soorten hoofdpijn en elk soort heeft een unieke behandeling nodig. Het Hoofdpijn Netwerk Noord verzamelt informatie en deskundigen waardoor altijd de beste behandeling gegarandeerd is.”

Benieuwd wat Fysio Bakker voor jou kan doen? Je mag, zonder of met doorverwijzing van de huisarts, altijd contact opnemen met hun fysiotherapeuten. Ze staan graag voor je klaar om je af te helpen van je klachten, zodat jij weer verder kan. Fysio Bakker is gevestigd aan de Burgemeester Wuiteweg 33 in Drachten. Tel:  0512-358230.

www.fysiobakker.nl

Meer berichten