Afkomstig van een poster van een actie van Politie Nederland over hetzelfde onderwerp.
Afkomstig van een poster van een actie van Politie Nederland over hetzelfde onderwerp. Foto: Politie Nederland

Geld voor aanpak sexting en grooming in Friesland

Zorg & Welzijn

Voor het project ‘Geweld Hoort Nergens Thuis Friesland’ wordt vanuit de nationale overheid €190.000 euro aan subsidie gegeven aan Sociaal Domein Friesland, voor de projecten ‘Sexting en Grooming’ en ‘Samenwerken aan Veiligheid.’

Samen met de Friese gemeenten en diverse ketenpartners is hard gewerkt aan deze projectvoorstellen. ‘We zijn blij dat we met dit geld een belangrijke stap kunnen zetten in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling’, aldus projectleider Madieke Wiegersma.

Aandacht voor sexting en grooming
Jongeren experimenteren online met seksualiteit door bijvoorbeeld te flirten of het versturen van sexy foto's (sexting). Dit kan leuk en spannend zijn, maar brengt ook risico's met zich mee. Wanneer een sexy (naakt-) foto verder wordt verspreid kan dit grote gevolgen hebben. Jongeren kunnen hier mee worden gepest of gechanteerd.

Daarnaast zijn er personen online die zich als een ander voordoen met verkeerde bijbedoelingen, ook wel grooming genoemd (digitaal kinderlokken). Met het project ‘Sexting en Grooming worden de risico’s onder de aandacht gebracht bij leerkrachten, ouders, mogelijke slachtoffers en potentiële plegers. Daarnaast willen we dat slachtoffers goed geholpen worden. Om dit te bereiken gaan we de samenwerking verbeteren tussen alle ketenpartners die betrokken zijn bij dit thema zoals het onderwijs, de politie en hulpverlening.

Samen met het gezin werken aan veiligheid
Wiegersma: "Wanneer er geweld plaats vindt binnen een gezin willen we dat dit direct stopt. Door het gezin actief te betrekken en samen afspraken te maken, willen we zo snel mogelijk een veilige omgeving organiseren." Deze afspraken worden vastgelegd in een veiligheidsplan. "Binnen het project ‘Samenwerken aan Veiligheid’ willen we onder andere de Friese gemeenten stimuleren te werken met deze aanpak en het veiligheidsplan. We doen dit in samenwerking met de Friese wijk- en gebiedsteams en met het MDA++ (multidisciplinaire aanpak)."

Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 47 minuten geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 2 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 14 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 16 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00