Afbeelding
Foto: RicardoVeenMedia

Toch in de praktijk leren ondanks te weinig stageplekken

Zakelijk nieuws

DRACHTEN - Bij ROC Friese Poort in Drachten hebben docenten een oplossing bedacht voor het (corona)feit dat er momenteel bij bedrijven bijna geen stageplekken voor de leerlingen te vinden zijn. Het ROC heeft een eigen e-learning bedrijf opgezet waar binnenkort de tweede lichting ‘stagiaires’ aan begint.

ROC Friese Poort is in Drachten dit schooljaar gestart met Health 2 Learn, een uniek en bijzonder leerbedrijf. “Na een pilot van twee periodes starten we binnenkort met een nieuwe lichting studenten.”

Studenten Zakelijke Dienstverlening  dreigden ‘de boot’  te missen

Door de coronacrisis hebben veel mbo-studenten moeite met het vinden van een stageplaats. Ook studenten Zakelijke Dienstverlening, onderdeel van Economie en Ondernemen van ROC Friese Poort, dreigden de boot te missen. Daarom is Health 2 Learn in het leven geroepen. Het is het enige simulatiebedrijf van Nederland dat door de s-bb is geaccrediteerd als leerbedrijf. Na een pilot wordt binnenkort gestart met een nieuwe lichting studenten.”

S-BB staat voor het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven, die samenwerken om studenten de beste praktijkopleiding te geven met uitzicht op een baan. Bedrijven krijgen zo steeds de vakmensen die ze nodig hebben. Samen werken ze aan thema’s als erkenning, beroepspraktijkvorming en kwalificaties en diploma’s.

Afgelopen zomer is het plan bedacht en uitgewerkt

“In de zomer heb ik dit plan uitgewerkt, ik zag dat er veel studenten zonder stageplaats zaten,” verklaart Nel-An Gaasbeek docent bij ROC Friese Poort de noodzaak van Health 2 Learn. Het idee van een simulatiebedrijf is dat je een bestaand bedrijf als voorbeeld neemt en hen als het ware nadoet. 

“Dat bedrijf is Health 2 Work geworden. Dus had ik hen benaderd en zij waren enthousiast. Toen is het balletje gaan rollen. Met Health 2 Work is regelmatig contact, zij ondersteunen ons op administratief gebied of met het commerciële plan.”

Direct na de zomervakantie is er gestart met een pilot. De eerste groep studenten heeft dit bedrijf twee periodes gerund. Met ingang van periode 3 neemt een nieuwe groep studenten intrek in het bedrijf aan het van Knobbeldorfsplein. De eerste maand is volledig online, de school hoopt in maart weer fysiek los te kunnen.

Van de 400 Nederlands simulatiebedrijven is Healt 2 Learn als enige door s-bb geaccrediteerd

Over de hele wereld zijn zo’n 7500 simulatiebedrijven actief en in Nederland 400. Health 2 Learn is echter het enige simulatiebedrijf dat door de s-bb is geaccrediteerd als erkend leerbedrijf. Zo lopen studenten geen studievertraging op. Om een accreditatie van het s-bb te krijgen moet de leiding van het bedrijf in handen van externen zijn. “Vanuit de lerarenopleiding Economie van NHL Stenden zijn er verschillende LIO’ers (leraar in opleiding) aangesloten. Met hen aan boord ontvingen we de accreditatie.”

Studenten runnen het bedrijf van a tot z

De studenten runnen het bedrijf van a tot z. Zij voeren gezamenlijk alle taken van het bedrijf uit. “Ook studenten die om wat voor reden dan ook een achterstand hebben opgelopen, kunnen die bij Health 2 Learn inhalen. We handelen met andere simulatiebedrijven in Nederland en België. De rollen zijn zo verdeeld dat de één verantwoordelijk is voor de boekhouding, een ander regelt het secretariaat en weer iemand anders zorgt dat het logistiek op orde is,” vertelt Nel-An. Ten opzichte van de pilot is er een aanvulling in personele bezetting.

“We wilden graag meer diversiteit in personeel dus er komen nu twee managementassistentes en drie studenten van de financiële beroepen bij. Zij zullen de bedrijfsleider ondersteunen en de financiële administratie opzetten. De dagelijkse leiding komt in handen van Sandra Krul, zij bestiert een eigen administratiekantoor. Daarnaast zijn er twee studenten met een taalachterstand. Zij zullen een taal ondersteuningsprogramma gericht op zakelijke communicatie in de financiële praktijk volgen. Dat doen zij in samenwerking met de uitgever Code name Future.”

“Eigenlijk doen ze alles wat een echt bedrijf ook doet, alleen worden de producten niet echt verzonden. Stel het bedrijf maakt winst, kunnen de studenten zichzelf trakteren op een virtueel gebakje bij een ander simulatiebedrijf,” sluit Nel-An lachend af.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 6 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 20 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 23 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag in Drachten? Evenement 24 apr, 08:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00