Impressie van het Zonnepark Ureterp, het grootste zonnepanelenpark van de gemeente Opsterland.
Impressie van het Zonnepark Ureterp, het grootste zonnepanelenpark van de gemeente Opsterland. Foto: GroenLeven

Friese bedrijven bouwen grootste zonnepark van Opsterland

Zakelijk

Zonnepark Ureterp, het eerste grote zonnepark in de Gemeente Opsterland, is aangesloten op het elektriciteitsnet. Het zonnepark, gelegen bij de sportvelden van Ureterp, bestaat uit ruim 12.000 panelen met een vermogen van 4,3 megawatt. Dat staat gelijk aan groene stroom voor 1.100 huishoudens, ofwel zestig procent van de energiebehoefte in het postcodegebied Ureterp. Aan dit project hebben ruim tien bedrijven uit heel Fryslân meegewerkt, van Leeuwarden tot Sneek, Peins en Drachten om maar iets te noemen.

Het zonnepark is door het bedrijf GroenLeven gebouwd voor de eigenaar van het bedrijf Boonstra Schadevoertuigen uit Ureterp. Met het zonnepark wil Boonstra zowel bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Opsterland als zijn eigen footprint verduurzamen. In overleg met Plaatselijk Belang is er een mooie landschappelijke inpassing gevonden.

Veel draagvlak binnen gemeenschap
Voor Zonnepark Ureterp is veel draagvlak binnen de gemeenschap. Dat Boonstra ook een bijdrage levert aan de gemeenschap speelt daarin een grote rol. De parkeigenaar sponsort bijvoorbeeld het festivalterrein van Oerrock met duurzame stroom, waarmee elf grote dieselaggregaten worden bespaard. “We zijn nog aan het overleggen met de netbeheerder om tot de beste oplossing te komen. Linksom of rechtsom gaan we deze vraag van de parkeigenaar realiseren, omdat we het idee van een 'zero emission festival' goed vinden passen bij onze kernwaarden en ambities”, aldus manager grootschalige projecten Frank Oomen.

Zonnepanelen voor sportclubs
Vanuit het initiatief van het zonnepark krijgen de omliggende sportclubs eigen zonnepanelen. In totaal komen er bij VV Oerterp 70 te liggen en bij KV Oerterp en TV Oerterp respectievelijk 18 en 20. De drie sportverenigingen ontvangen zoveel panelen dat ze geheel energieneutraal worden. Ook komt er een oplaadpunt voor elektrische auto’s. Verder komen er bij het zonnepark een bankje en twee oplaadpunten voor elektrische fietsen. “Een prachtige bijdrage van GroenLeven om de verenigingen verder te verduurzamen”, vindt Jan van Dijk, voorzitter van VV Oerterp. De installatie van de zonnepanelen op de daken van de sportverenigingen wordt verzorgd door het lokale installatiebedrijf Van Linde.

Friese bedrijven hebben meegewerkt
Alle werkzaamheden aan het zonnepark zijn uitgevoerd door lokale – zo mogelijk binnen de gemeente Opsterland – en regionale bedrijven. Zo leverde Mannen van Staal uit Leeuwarden de onderconstructie voor de zonnepanelen en verzorgde Montage Service Friesland voor de installatie.

Van Sneek tot Peins en Leeuwarden en nog veel meer
Partijen die betrokken zijn geweest bij het project zijn: Bosmatechniek uit Lippenhuizen, Aannemer Jonker uit Terwispel, InfraWatch uit Ureterp, Montage Service Friesland uit Peins, Mannen van Staal uit Leeuwarden, W2N engineers uit Drachten, Hoogenberg Hoveniers uit Ureterp, Extension Hekwerken uit Sneek, Visser en Smid Hanab, Bureau Waardenburg en Liander NV die de elektriciteitskabel voor het zonnepark geruisloos door Ureterp heeft getrokken.

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 minuten geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 2 minuten geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 12 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 14 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 17 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport gisteren
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00