Als je vakantiegeld vast is gelegd in je contract, dan moet je baas het uitkeren voor 1 juli, tenzij er persoonlijke afspraken worden gemaakt en deze schriftelijk zijn vastgelegd.
Als je vakantiegeld vast is gelegd in je contract, dan moet je baas het uitkeren voor 1 juli, tenzij er persoonlijke afspraken worden gemaakt en deze schriftelijk zijn vastgelegd.

Heb ik ondanks de corona-crisis recht op mijn vakantiegeld?

Zakelijk

Geschreven door: Loes Dreschler van CNV Vakmensen

FRIESLAND - Het is (bijna) mei en dat betekent voor veel werknemers een extra zakcentje in de vorm van vakantiegeld. Maar zie jij jezelf al op vakantie gaan over twee maanden? Dat zit er waarschijnlijk helemaal niet in. Als het al mag, onder welke omstandigheden dan? Het zwembad op de camping is vast niet open en het koude biertje op terras in Spanje lijkt ook nog lang geen realiteit. Daarnaast hebben veel werkgevers het financieel gezien zwaar. Zijn dit redenen om betaling van het vakantiegeld dan maar te laten zitten? Nee!

Werknemers krijgen doorgaans in april, mei of juni het vakantiegeld dat is opgebouwd over een jaar. Volgens de wet moet het vakantiegeld uiterlijk op 30 juni van het lopende jaar betaald worden. In sommige bedrijven geldt de afspraak het vakantiegeld maandelijks uit te keren. Deze afspraak moet schriftelijk zijn vastgelegd en op je salarisstrook vermeld staan.

De coronacrisis kan ertoe hebben geleid dat jouw werkgever in grote financiële problemen is gekomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de horecaondernemers. De Koninklijke Horeca Bond heeft de vakbonden halverwege april gevraagd mee te werken aan afspraken over het stopzetten van de opbouw van vakantiedagen en het uitstellen van de betaling van het vakantiegeld. De bonden hebben hier niet aan willen meewerken. De voornaamste reden hiervoor is de NOW regeling die sinds begin april van kracht is en werkgevers compenseert in de loonkosten van werknemers. Deze regeling compenseert de werkgevers ook in de kosten van vakantiegeld en betaling van het vakantiegeld zou dan ook tot weinig extra financiële schade moeten leiden. Bovendien is vakantiegeld al opgebouwd in eerdere maanden (ook vóór de corona-uitbraak) en daar zou de werkgever dus al een potje voor moeten hebben. 

De betaling van het vakantiegeld uitstellen of afstellen kan alleen geoorloofd zijn als de werknemer daarvoor individueel toestemming geeft. Het mag dus nooit in zijn algemeenheid en eenzijdig door de werkgever worden besloten. Het iets later uitkeren (uiterlijk 30 juni!) mag in veel gevallen wel, dit is dan opgenomen in een cao of andere regeling. Maar, ook dan is het wel verstandig dit met elkaar te bespreken zodat iedereen op de hoogte is. Wanneer je in overleg met elkaar tot afspraken komt over nog verder uitstel of afstel van betaling moet het schriftelijk worden overeengekomen tussen werkgever en werknemer. Een afspraak met de Ondernemingsraad of medezeggenschap hierover is niet voldoende. 

Zeker de werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt hebben het vakantiegeld gewoonweg hard nodig, niet vanwege luxe uitjes maar ook om  (noodzakelijke) rekeningen te kunnen betalen. 

Kort en goed zou het vakantiegeld op 1 juli 2020 op je bankrekening moeten staan. Als dat niet het geval is en er zijn geen afwijkende afspraken met jou gemaakt, is het vakantiegeld vanaf 1 juli 2020 opeisbaar en kan je daar ook verhoging en rente over vorderen. Laten we hopen dat het zover niet komt!

Meer informatie nodig over het coronavirus en je werk. Hier geeft CNV Vakmensen antwoorden op veelgestelde vragen.

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 29 minuten geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur gisteren
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00