Op deze woningmarkt is een huis kopen niet zo makkelijk als bij Monopoly.
Op deze woningmarkt is een huis kopen niet zo makkelijk als bij Monopoly.

Huizenmarkt is een nachtmerrie voor starters

Wonen

FRIESLAND - Voor starters is de huidige huizenmarkt een nachtmerrie. De huizenprijzen stijgen en de woningnood is groot. Daarom worden veel starters gedwongen om langer te huren dan zij eigenlijk willen. Toch blijft huren juist voor een groep jongeren ook heel aantrekkelijk vanwege de flexibiliteit en het ontbreken van een grote investering. RondOm Vandaag gaat op onderzoek uit en vraagt zich af: waarom zou je huren, of waarom zou je kopen?

Ten eerste is het verstandig om even stil te staan bij de huidige huizenmarkt, want die zit in een snelkookpan. Na de bankencrisis in 2008 daalde de prijs voor een woning heel snel. Toen we de crisis achter de rug hadden, gingen de prijzen weer omhoog. Vergelijken wij de huizenprijzen van bestaande koopwoningen in 2013 met die van vorig jaar (2020), dan zien we dat de prijs met maar liefst 47,8% is gestegen.

Volgens veel experts stijgt de prijs van koopwoningen veel te snel. De groei loopt namelijk niet gelijk met de groei van het modale inkomen in Nederland. Deze groei wordt veroorzaakt door een krapte op de huizenmarkt. Er komen al jaren te weinig woningen vrij voor het aantal starters dat nieuw is op de markt.
Deze krapte veroorzaakt ook krapte bij woningverhuur. Mensen die in een sociale huurwoning wonen, zijn door de hoge prijzen niet in staat een woning te kopen en blijven langer dan voorzien huren bij de sociale woningbouw. Door te weinig doorstroom, lopen de wachttijden in de sociale woningbouw op, soms tot wel vijftien jaar. Wat doe je dan? Veel jongeren blijven bijvoorbeeld langer bij hun ouders wonen, of huren bij een particulier die de prijs van zijn vastgoed heel hoog kan houden, omdat veel jongeren geen andere keus hebben. Genoeg problemen op de woningmarkt dus...

Waarom huren?

Huren is ideaal voor mensen die nog niet toe zijn aan de vastigheid van een koopwoning. Wil je in de nabije toekomst een mooie reis maken of voor langere tijd in het buitenland willen wonen, dan kun je misschien beter blijven huren. Een huurcontract is namelijk meestal op korte termijn op te zeggen. Daarnaast is een groot voordeel van huren dat je minder of zelfs geen onderhoudskosten hoeft te betalen voor een huurwoning. Onderhoud moet namelijk verzorgd worden door de verhuurder (tenzij in het contract anders is vastgelegd). Nadelen zijn er natuurlijk ook, zo is het bijna altijd maandelijks duurder en mogen huurprijzen sneller stijgen dan de maandelijks hypotheekafdracht van een koophuis. Bij een huurwoning bouw je ook nooit een vermogen op, want het geld dat je aan huur betaald, komt op geen enkele manier terug in jouw eigen portemonnee.

Waarom kopen?

Als je in staat bent een woning te kopen, dan is dat vaak voordeliger. De maandelijkse lasten, die onder andere bestaan uit hypotheekafdracht, zijn veel lager dan bij het huren van een woning, of dit nou particulier of sociaal is. Daarnaast is een koopwoning echt jouw eigendom en kun je het dus veranderen zoals jij wilt. Je kunt bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen aanschaffen of een uitbouw laten bouwen en je hoeft geen toestemming te vragen om een huisdier te nemen. Woningen zijn ook redelijk waardevast en kunnen dus dienen als een investering voor de toekomst.

Kopen als het kan

Kopen is voordeliger dan huren en daarom raden experts ook aan om, als het bij je past en als het kan, zeker een koopwoning te overwegen. Een hypotheekadviseur kan met je meekijken en je raad en advies geven over de mogelijkheid om voor het eerst een eigen huis te kopen.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 5 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00