De Acht van Drachten: voor alle leeftijden.
De Acht van Drachten: voor alle leeftijden. Foto: Johan de Wit

De Acht van Drachten gaat altijd door

Sport

DRACHTEN – Organisator Chris Jaasma is maar wat blij dat zijn Acht van Drachten alweer doorgaat. Vorig jaar ging het hardloop- en wandelevenement ook al door en dit jaar is dat ook weer het geval. “In juli hebben we overleg met politie en gemeente en de Veiligheidsregio Fryslân over de invulling van details in verband met de coronapandemie, maar het gaat sowieso door.”

Voor de zeventiende editie van het evenement - op zondag 12 september - wordt het centrum van Drachten afgezet en ook verschillende straten worden autovrij gemaakt. Jaasma is blij met de goede samenwerking met de veiligheidsdiensten en de gemeente Smallingerland. Het centrum van Drachten is namelijk ideaal en essentieel.

“Op het Kyriat Onoplein kun je gratis parkeren, het busstation is vlakbij voor diegenen die met het openbaar vervoer komen en we mogen De Lawei weer gebruiken.” Er komen hardlopers van allerlei leeftijden van jong tot oud in actie, er doen ook dit jaar weer bedrijven mee aan de speciale bedrijvenloop en wandelaars mogen ook weer kiezen uit drie afstanden van 5, 12 en 24 kilometer.

Wat het succes is van de Acht van Drachten? Chris Jaasma is er in 2005 mee begonnen als organisator en denkt: “Acht kilometer is een mooie afstand waar je niet super veel voor hoeft te trainen. Als je een vijf kilometer kunt volbrengen, dan lukt een acht je ook wel.” Het is aan de ene kant een mooie uitdaging voor beginners en voor gevorderden een mooie afstand om te laten zien wat ze kunnen.

Sowieso zal vanuit de coronapandemie-gedachte – en omdat het toch wel handig is – het deelnemersveld worden opgesplitst in verschillende startvakken. Die vakken worden ingedeeld op basis van de verwachte eindtijd van de loper/loopster. Er kunnen maximaal zo’n 1500 hardlopers meedoen en die worden nu mooi verdeeld. Qua wandelaars is het maximum ongeveer zeshonderd.

Dankzij de startnummers die op het shirt worden geplakt – met daarin een chip en QR-code – wordt van elke deelnemer de exacte tijd geregistreerd. Daardoor krijg je een bruto tijd (het tijdstip waarop het startschot klinkt) en een netto tijd, oftewel je echte tijd tussen startlijn en finishlijn. Smokkelen is er niet meer bij. Elk jaar zijn er meer dan honderd vrijwilligers actief in de organisatie. Vrijwilligers van atletiekvereniging Impala helpen uiteraard mee, maar ook DZ&PC - de Drachtster Zwem- en Polo Club - levert hulptroepen. Het Rode Kruis is er met vrijwilligers bij en bij de echt drukke verkeerspunten worden professionele verkeersregelaars ingeschakeld.

Jaasma heeft er zin in. “Ik ben heel blij dat we ondanks corona toch de Acht van Drachten kunnen blijven organiseren. Ook vorig jaar, toen waren wij bijna het enige evenement dat door ging..” Ook dit jaar wordt er alles aan gedaan om het vlekkeloos te laten verlopen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 4 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 6 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00