Sven (links) in actie voor SC Cambuur tegen PEC Zwolle.
Sven (links) in actie voor SC Cambuur tegen PEC Zwolle. Foto: Edwin Westland (@edjestheater)

‘Als je de top wilt bereiken, moet je doorzetten’

Sport

WIJNJEWOUDE - Het is de droom van vele jongens en meiden; spelen bij een Eredivisieclub en prof worden. Veel profvoetballers beginnen hun carrière bij de jeugdopleiding van een topclub. Sven Dijkstra, 16 jaar, uit Wijnjewoude wordt op zijn veertiende gescout door SC Cambuur. Nu begint hij aan zijn derde seizoen bij de Leeuwarder club, die dit jaar promoveerde naar de Eredivisie: “Mijn droom is om mijn debuut te maken bij Cambuur en daarna wellicht in de Engelse competitie mee te spelen.”

Het avontuur begint wanneer Sven veertien jaar is. Hij speelt bij Drachtster Boys en valt op bij de scouts van SC Cambuur: “Ik kreeg een brief waarin ik werd uitgenodigd om een paar keer met het team mee te trainen. Ze wilden zien wat ik in huis had, of ik goed genoeg was om in het team te spelen.” Al vrij vroeg neemt de trainer Sven apart: “Hij zei dat ze mij graag wilden hebben als speler. Ik was blij, maar ook verrast. Ik had gedacht dat ik eerst nog een paar trainingen mee moest draaien.”

Vanaf dat moment speelt Sven bij de talententeams van Cambuur, eerst bij O15, nu bij O18. Aan het einde van het seizoen krijgt de speler te horen of hij ook volgend seizoen in het blauw-geel mag aantreden: “In het begin vond ik dat ontzettend spannend, maar nu blijf ik daar wat rustiger onder. Tijdens het seizoen heb je ook al ontwikkelingsgesprekken en je hebt zelf ook altijd wel het gevoel of je het goed doet of niet. Toch blijft het een opluchting als het lukt.”

Een prof worden en hopelijk uitkomen in de Engelse competitie, dat is de droom van Sven, maar eerst wil hij flink groeien als voetballer en zijn debuut maken in het eerste van Cambuur. De afgelopen seizoenen heeft hij zich, dankzij de begeleiding van de club, kunnen ontwikkelen. Vooral op mentaal gebied: “Ik heb er een handje van om mijn koppie te laten hangen als het even tegen zit. Ik realiseer mij heel goed dat ik daar wat aan moet doen en het gaat steeds beter.” Van het coronavirus baalt hij nog wel: “Je hebt het gevoel dat je stil hebt gestaan in je ontwikkeling. De trainingen gingen wel door, maar je kon het niet in de praktijk brengen in een wedstrijd, terwijl dat juist hele belangrijke leermomenten zijn. Ik merk wel dat die groei nu wel weer komt, nu we wat meer kunnen.”

Sven traint vier keer per week en staat daarnaast ook vaak in de sportschool. Alles draait om voetbal: “Dat betekent ook keuzes maken, bijvoorbeeld vroeg op bed gaan of niet doorzitten met vrienden. Gelukkig begrijpen ze het en weten ze dat het beter is voor mij om niet mee te doen.” Topsport combineren met school blijkt soms ook lastig: “Ik doe het SIOS in Leeuwarden, aan het Friesland College. Ze hebben daar wel een topsportregeling, maar soms heb ik het gevoel dat dat niet allemaal goed gaat, bijvoorbeeld als mijn rooster niet goed aansluit op de trainingstijden, waardoor ik veel dingen moet afzeggen. Daar baal ik weleens van.”

Er zijn veel jongens en meiden die willen spelen waar Sven speelt. Voor die kinderen heeft Sven wel een tip: “Zet door en blijf je eigen ding doen. Ik was zelf ook al wat ouder toen ik geselecteerd werd. Geef niet op als je niet gelijk gescout wordt maar blijf groeien en blijf hard trainen. Je komt er wel.”

Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag in Drachten? Evenement 2 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 16 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement gisteren
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 apr, 08:00
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Evenement 22 apr, 12:00