Provincie Fryslân, gemeente Heerenveen en sportorganisaties willen bijna anderhalf miljoen euro betalen voor de toekomst van ijsstadion Thialf. Aan de nationale overheid wordt 2,5 miljoen gevraagd.
Provincie Fryslân, gemeente Heerenveen en sportorganisaties willen bijna anderhalf miljoen euro betalen voor de toekomst van ijsstadion Thialf. Aan de nationale overheid wordt 2,5 miljoen gevraagd. Foto: Website Thialf

Bijna anderhalf miljoen euro voor de toekomst van ijsstadion Thialf

Sport

HEERENVEEN - Omdat ijsstadion Thialf financiële problemen heeft en het toch ook een ijshal van nationale en internationale allure is, gaan de provincie Fryslân, gemeente Heerenveen, schaatsbond KNSB en sportkoepel NOCNSF financieel investeren in de toekomst van Thialf. Het gaat om een jaarlijks bedrag van 1,4 miljoen euro, vanaf september volgend jaar.

Dat is dinsdag bekend gemaakt door de provincie Fryslân. Met geld van KNSB, NOCNSF, gemeente Heerenveen en provincie kan Thialf de komende jaren de topsportaccommodatie voor de schaatssport blijven. Waar Thialf nu in financieel zwaar weer verkeert, zien de betrokken partijen voldoende mogelijkheden om aan een solide toekomst voor het ijsstadion te werken. 

Nationaal trainingscentrum kunstrijden naar Thialf brengen

Zo wil de KNSB het nationaal trainingscentrum kunstrijden naar Thialf brengen. Dit staat in het rapport dat Pier Eringa na gesprekken met KNSB, NOCNSF en Thialf heeft opgesteld. KNSB en NOCNSF vinden het van belang te benadrukken dat de betrokkenheid bij Thialf meer is dan een financiële inspanning. 

De afgelopen coronawinter heeft laten zien welke spilfunctie Thialf in de nationale en internationale schaatswereld heeft. Die positie willen ze verder uitbouwen en versterken. KNSB, NOCNSF, gemeente en provincie hebben bij Eringa aangegeven dat ze zich willen inzetten om vanaf september volgend jaar samen 1,4 miljoen per jaar aan Thialf te willen bijdragen. 

Politieke partijen en achterban sportorganisaties moeten nog wel akkoord gaan

Instemming van achterbannen, gemeenteraad en Provinciale Staten is hiervoor nog nodig. Eringa: ,,Het is geweldig om te zien hoe de partijen zich willen inspannen om Thialf een gezonde toekomst te gunnen. Dat is goed nieuws voor de hele schaatswereld. Het laat eens te meer de bijzondere positie zien die Thialf in de Nederlandse sportwereld heeft.’’

Een punt van zorg dat door Eringa wordt blootgelegd, zijn de vervangingsinvesteringen en het grootonderhoud dat de komende jaar nodig is om Thialf te blijven ontwikkelingen. Juist dat is nodig voor trainingen en wedstrijden op het hoogste niveau. Het bedrag dat hiervoor nodig is – zo’n 2,5 miljoen euro per jaar – komt bovenop de inspanningen die de betrokken partijen willen leveren.

Nog 2,5 miljoen euro nodig van nationale overheid

Thialf kan hier zelf geen bijdrage voor reserveren. Het ijsstadion heeft afgelopen jaar al een forse reorganisatie ondergaan. Nog verder bezuinigen is niet verantwoord. Gezien de nationale en internationale status die Thialf heeft, vindt Eringa het logisch als de nationale overheid hierin een belangrijke rol speelt.

,,Het stadion is er neergezet met geld van de provincie, maar is van nationale betekenis. Dan past het ook als de Rijksoverheid hier zijn verantwoordelijkheid neemt en met een eenmalige bijdrage zorgt dat Thialf ook de komende tien jaar het ijsstadion kan blijven waar die sporters, het publiek en de overheden trots op zijn.’’

Provincie Fryslân en gemeente Heerenveen zullen deze stellingname in een brief voorleggen aan de kabinetsformateur, zodra die aan het werk gaat.

De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 5 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00