sc Heerenveen doet weer mee om de play-offs in de eredivisie en nadert concurrent FC Groningen dankzij de overwinning in de onderlinge wedstrijd tot op twee punten. Foto: Johan Vogelzang

Na meer dan een maand zonder winst wint sc Heerenveen weer eens

GRONINGEN - In de Derby van het Noorden heeft sc Heerenveen vanmiddag laten zien weer die ploeg te zijn waar iedereen in Nederland rekening mee moet houden. Na de nipte nederlaag vorige week tegen koploper Ajax was het nu dan wel weer raak: met 0-2 werd FC Groningen in de Euroborg verslagen.

De play-offs halen is theoretisch nog altijd mogelijk voor de Friese voetbalclub die op de tiende plek staat en nummer negen (FC Groningen) nu weer in zicht heeft omdat de Groningers met evenveel wedstrijden gespeeld twee punten boven de Friezen staan. Met nog acht wedstrijden te gaan waarin maximaal 24 punten te behalen vallen, kan de ploeg van trainer Johnny Jansen uit Noordwolde best nog klimmen naar de play-offs.

Invaller Arjen Robben kon het tij niet keren

Bij FC Groningen kon de gelauwerde ex-international en nog altijd fanatieke Arjen Robben het tij niet keren, met zijn invalbeurt 13 minuten voor tijd. Zeven minuten voordat hij inviel was Heerenveen op een 0-1 voorsprong gekomen door een benutte strafschop van Henk Veerman, nadat de Groningen-doelman Sergio Padt al verschillende keren had voorkomen dat Heerenveen op voorsprong kwam.

Vier minuten voor tijd scoorde Tibor Halilovic de bevrijdende 0-2 voor sc Heerenveen en was de zege een feit. Arjan Robben schoot de bal in de blessuretijd nog net langs het doel van keeper Erwin Mulder. Eindelijk weer eens drie punten voor sc Heerenveen.

Op de website van sc Heerenveen wordt de Derby van het Noorden als volgt omschreven:

SC HEERENVEEN WINT DERBY VAN HET NOORDEN

In de jacht op een play-offplek heeft sc Heerenveen zondagmiddag uitstekende zaken gedaan op bezoek bij FC Groningen. Dat dit de eerste zin zou worden van de intro, daar zag het in het eerste halfuur nog niet naar uit. Maar de ploeg van trainer Johnny Jansen nam het initiatief over, werd de baas op het veld en boekte een verdiende en belangrijke derbyzege (0-2).

Eindelijk was ie dan verslagen. Als sc Heerenveen in de eerste zeventig minuten van de Derby van het Noorden gevaarlijk werd, lag steeds Sergio Padt in de weg. Maar op de strafschop van, jawel, Henk Veerman had de doelman van FC Groningen geen antwoord (0-1). Het was de eerste keer dat Veerman namens sc Heerenveen een penalty nam, maar onwennig of nerveus? Nee. Op een cruciaal moment hield de aanvoerder zijn hoofd koel en bracht hij zijn ploeg aan de leiding. En dat was in die fase allesbehalve onverdiend.

In de tweede helft was sc Heerenveen de bovenliggende partij, maar voor rust liep de ploeg vooral achter FC Groningen aan. Spits Jørgen Strand Larsen kreeg goede mogelijkheden, maar stuitte diverse keren op de Friese defensie en doelman Erwin Mulder. Beide keepers onderscheidden zich, want hoewel de thuisclub beter was, creëerden ook de bezoekers (counter)kansen. De Veermannen en Mitchell van Bergen waren met schoten dicht bij succes, maar vonden alle drie Padt op hun pad.

Halilovic brengt de beslissing

Na de pauze zagen geen toeschouwers dat de verhoudingen veranderden. sc Heerenveen won de slag op het middenveld en werd gevaarlijker en gevaarlijker. Henk Veerman stuitte tweemaal op Padt, maar na zijn elfmetertrap konden de handen wel in de lucht. Daarna voltrok zich een logisch spelbeeld: FC Groningen ging met invaller Arjen Robben op zoek naar de gelijkmaker, terwijl sc Heerenveen het duel wilde beslissen. Het laatste gebeurde: met zijn eerste treffer in Friese dienst gooide Tibor Halilovic de derby in het slot (0-2).

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Van Hecke, Dresevic, Kaib (46. Woudenberg); Schöne (87. Kongolo), De Jong (62. Hajal), J. Veerman; Van Bergen, H. Veerman, Halilovic.

De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 1 uur geleden
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 13 uur geleden
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 15 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 21 uur geleden
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00