Afbeelding
Foto: KNSB

Nederlandse mannen én vrouwen winnen WK-goud op de relay

Sport

DORDRECHT - Voor het allereerst in de historie van het Nederlandse shorttrack is de dames landenploeg wereldkampioen geworden bij de relay, met Friezin Suzanne Schulting als de grote Koningin, de alleswinner dit weekend. Met macht, overmacht, overduidelijk en niets aan het toeval overlatend waren de dames simpelweg veel te sterk voor de concurrentie uit Italië, Frankrijk (dit seizoen nog Europees kampioen) en Rusland. De Aziaten en de sterke Canadese shorttrackster ontbraken helaas vanwege angst voor corona.

Frankrijk finishte ver achter het Nederlands team als tweede, Italië als derde en Rusland als vierde. Italië en Rusland vielen tijdens de race, Nederland bleef buiten dat gevaarlijke strijdgewoel door ‘simpel’ continue op kop te rijden en dat is een geweldig vertoon van macht en kracht.

De namen van deze Nederlands shorttracksters die deze prachtige historie hebben geschreven zijn uiteraard de koningin van dit WK Suzanne Schulting (alle afstanden gewonnen!!), Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer.

De mannen ook GOUD!!

De mannen hebben met hun landenteam ook geweldig gepresteerd, zij grepen ook het goud! In een superspannende finale hield Nederland het tempo vanaf de start tot finish hoog. Met volop druk en spanning van de achtervolgende landen Rusland, Italië en Hongarije in de nek hielden de Nederlanders het hoofd koel en vooral de benen sterk.

Terwijl gezien het individuele klassement de Hongaren veruit de favoriet waren met de twee broers Liu, die eerste en tweede werden in het individuele eindklassement. De Nederlanders (pardon drie Friezen en één import-Fries) met Itzhak de Laat (vijfde op het WK), Sjinkie Knegt (veertiende individueel) en Daan Breeuwsma en Jens van het Wout die individueel niet in actie kwamen bij dit WK, hebben een lagere individuele score. Het is dus echt een teamprestatie van een goed inspeelde ploeg.

Italië onderuit, Hongarije ook, alleen Russen en Nederlanders nog over

In de finale viel als eerste de ploeg van Italië tegen de boarding en uit de strijd om plek één. Hongarije ging ook onderuit en toen ging het hard tegen hard en super snel tussen Rusland en Nederland. Daan Breeuwsma werd nog bijna voorbij gestreefd of aan de kant gedrukt door een Rus, maar hij bleef goed staan, liet zich niet wegdrukken en zette nog even goed aan voor een versnelling met de ijzers onder zijn benen.

Geweldige laatste twee wissels waarmee het verschil werd gemaakt en GOUD gepakt

Hij gaf daarna de snelheid goed door aan Sjinkie met zijn ongekende wilskracht die afstand nam van zijn Russische opponent en daarna slotrijder Itzhak de Laat een geweldige duw gaf waardoor hij met zijn grote snelheid nóg meer afstand van Rusland nam en met beide handen omhoog over de finish het goud binnenhaalde. Een prachtige prestatie, met een uitroepteken.

Het betekende voor de heren het zevende WK-Goud in de historie van Nederland, met voor de huidige generatie schaatsers onder aanvoering van Sjinkie Knegt de wereldkampioenschapstitels in 2014 en 2017 en nu dus in 2021.

De complete Nederlandse GOUDEN shorttrackselectie, ook de reserves mogen meedelen in de roem.
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Winnende ONT trein dendert nog even voort Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
Grote belangstelling opening tentoonstelling Made in Fryslân: 100 jaar design Evenement 15 apr, 12:00
Afbeelding
Opening infocentrum Waterbouw.nl Sport 15 apr, 10:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00