Demi, Rixt en Nienke in actie
Demi, Rixt en Nienke in actie Foto: Rob Dijkstra

Topsporters Adonis Sportacrobatiek mogen nog altijd niet binnen trainen

Sport

DRACHTEN - Acrogymnasten Demi, Rixt en Nienke maken allemaal deel uit van de topsport groep van Adonis Sportacrobatiek. Al een aantal jaar acteren zij op het hoogste niveau en mogen ze ook aan internationale wedstrijden deelnemen. Zo zijn Demi en Nienke onder andere in China geweest. De meiden trainen normaal gesproken maar liefst vijf keer in de week, maar vanwege corona gaan de wedstrijden nu niet door en mag er binnen niet getraind worden. Daardoor kunnen de meiden nu niet laten zien wat ze in huis hebben en dat is flink balen natuurlijk. Reden voor RondOm om eens te kijken hoe het de dames vergaat.

Doordat Acrogym geen Olympische Sport is, krijgen de topsporters van Adonis geen uitzonderingspositie om te trainen, zoals bijvoorbeeld turners dat wel kunnen krijgen. Dat klinkt toch eigenlijk best gek, want de meiden van Adonis staan bijna iedere dag te trainen en een deel van de topsport groep mag ook internationaal aan wedstrijden deelnemen.

Het belang van wedstrijden

Denise Meester is trainster van de topsport groep en beaamt het belang van de wedstrijden: “Je merkt dat de sporters motivatie verliezen doordat ze niet kunnen trainen en helemaal nu de wedstrijden ook nog wegvallen, dat is een enorme tegenvaller”. Meester geeft aan dat de impact van het niet kunnen trainen er ook best in hakt bij de sporters: “Wij hebben niet zoals turnen een topsport status, terwijl kinderen wel gewoon vijf keer per week staan te trainen. Ze geven hun leven er voor op om te kunnen presteren. Dus voor deze jonge sporters heeft dat echt wel impact”.

Demi, Rixt en Nienke vormen sinds dit jaar een groep en zouden samen deelnemen aan het EK. Dat valt nu weg: “Dat is echt heel jammer ja, corona gooit wel een beetje roet in het eten”. Nienke geeft ook aan dat haar leven voornamelijk bestaat uit school en trainen en dat ze daardoor weinig vrije tijd heeft. Dat maakt de druiven natuurlijk extra zuur.

Alternatieve training

Om toch nog bezig te blijven en de lenigheid en kracht te onderhouden organiseren de coaches drie keer per week een online training. Dit bestaat voornamelijk uit krachtsoefeningen en oefeningen ter bevordering van de lenigheid. Daarnaast wordt er nu buiten op de parkeerplaats van de sporthal getraind. Ideaal is dat natuurlijk niet: “Bij een online training kunnen we niet als team trainen en dat is wel heel belangrijk. Nu we buiten trainen is dat ook niet ideaal, maar we zijn wel heel blij om elkaar weer te zien”, zegt Rixt.

Hopelijk gauw weer normaal

De meiden hopen dat ze gauw weer normaal binnen kunnen trainen, om de droom te kunnen blijven nastreven. “En hopelijk zijn we dan nog steeds een team en kunnen we het samen laten zien”, besluit Rixt het verhaal.

Demi Vogel (17), Rixt Boersma (11) en Nienke Woudstra (17) van Adonis Sportacrobatiek
Strekoefeningen op de parkeerplaats
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 19 minuten geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 18 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen gisteren
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00